För att utforma sina minikärnreaktorer litar Pentagon på TRISO-teknik

I mitten av mars 2020 tillkännagav Pentagon att det skulle anförtro tre amerikanska företag att studera för utformningen av en miniatyriserad kärnreaktor avsedd att projiceras och eventuellt leverera elektrisk energi till de amerikanska väpnade styrkornas avlägsna baser. Rädslan för att se en kärnreaktor upprättad inom en amerikansk bas och på främmande mark har uppenbarligen väckt invändningar och frågor, särskilt angående säkerheten för anordningen inför en attack. Exemplen på Three Miles Island-, Chernobyl- och Fukushima-katastroferna väcker naturligtvis rädsla för att ett skenande scenario för reaktorn som skulle komma i okontrollerad fusion och så småningom smälta dess inneslutning skulle inträffa. Desto mer eftersom det är omöjligt att utforma en inneslutning som kan jämföras med civila anläggningar om anordningen skulle vara projicerbar.

Dans en intervju som ges till den amerikanska webbplatsen Breakingdefense.com, Jeff Waksman, regissören för Project Pele (uppkallad efter Hawaiian Goddess of Fire and Creation), beskriver programmets arkitektur och särskilt användningen av TRISO-teknik, avsedd att förhindra denna typ av katastrof. På ett syntetiskt sätt TRISO kärnbränsle, för Tristructural-isotropic, består av kulor med en diameter av 1 mm som består av en uranoxidkärna, omgiven av tre lager isotropa beläggningar inklusive ett keramiskt skikt av kiselkarbid, ett pyrokolskikt och ett lager poröst kol. Syftet med denna komposition är att låta varje element tåla mycket höga temperaturer utan att bryta, och därför utan att låta uranet spridas. Enligt de angivna uppgifterna kan TRISO-bränsle tåla temperaturer på 1.600 ° Celsius, långt över smälttemperaturen för det stål som vanligtvis används för att innehålla kärnbränsle.

TRISO bränslepartikelförsvarsanalys | Militär leveranskedja | Force Deployment - Återförsäkring
Närbild på en TRISO-pärla som beskriver kärnan (i gult) och de tre skyddslagerna. Bollen mäter faktiskt bara en millimeter i diameter.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Chaine logistique militaire | Déploiement de forces - Réassurance

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna