Nigeria tar emot nya kinesiska VT4-tanks och SH5-självgående vapen

Att säga att Kina använder diplomatiska skatter i Afrika för att etablera sig som afrikanska staters centrala partner skulle fortfarande vara en underdrift. Om en del av den kinesiska diplomatiska insatsen är koncentrerad till Indo-Stillahavsområdet längs "New Silk Roads" är den ansträngning som genomförs i Afrika utan motstycke och syftar varken mer eller mindre än att ersätta rollen övervägande av de tidigare kolonimakterna i dessa länder. Kinesisk strategi på denna kontinent bygger på en uppsättning lån till förmånliga räntor, ekonomiska partnerskap, politiskt stöd och ekonomiskt stöd, så att de nu överstiger vikten för européer och Förenta staterna. Och naturligtvis åtföljs detta av erbjudanden om att modernisera försvarsutrustning, Afrika utgör ett viktigt exportställe för kinesiska försvarsföretag.

Således har Nigeria, vars väpnade styrkor fortfarande står inför upprepade attacker från Boko Haram, just fått från Kina cirka femton nya pansarfordon som består av tunga VT4-stridsvagnar, 105 mm SH5-självgående vapen och tankförstörare. SH1 anlände till hamnen i Tican i Lagos i början av april. Ordern för dessa stridsvagnar har hittills inte varit föremål för något officiellt tillkännagivande, och de nigerianska myndigheterna har begränsat sig till att förklara att stridsvagnarna kommer att ansluta sig till sina tilldelade enheter och att den personal som förväntas använda dem kommer att skickas till Kina för att få nödvändig utbildning. Det är därför okänt mängden och den övergripande sammansättningen av Lagos beställning med den kinesiska gruppen Norinco, men det är mycket osannolikt att landets väpnade styrkor kommer att utplacera en styrka på bara några få enheter av var och en av dessa stridsvagnar.

VT4 härrör från T99 i tjänst i APL News Defense | Artilleri | MBT stridsvagnar
VT4 är exportversionen av stridsvagnen Typ 96 i tjänst med PLA. Denna 58-ton tunga stridsvagn har lite att avundas på de modernaste västerländska stridsvagnarna som Leopard 2 eller Abrams

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Artilleri | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna