Flygplanet USS Gerald R. Ford slutför certifieringen av sitt flygdäck utrustat med katapulter och elektromagnetiska gripare

Medan frågan om nyttan av superflygbolag uppstår fortfarande i den amerikanska marinen, fortsätter den nya generationen kärnkraftsflygbolag (CVN) sin utveckling. Jämfört med den nuvarande Nimitz är Ford-klassen utrustad med nya kärnreaktorer och ett nytt generationsstridssystem. Framför allt har det handlat de traditionella ångkatapulterna för nya generationens elektromagnetiska system.

Det är också genom General Atomics - Electromagnetic Systems som vi lärde oss att USS Gerald R. Ford (CVN 78) hade avslutat sin Flight Desk Certification, särskilt med användning av elektromagnetiska katapulter (EMALS) och trådarna av elektromagnetiska stopp (AAG) för GA-ESM. Denna kvalifikation äger rum två månader efter teknisk validering av denna utrustning på CVN 78, som hade genomfört en intensiv testkampanj med alla flygplan som användes av de amerikanska hangarfartygen: Super Hornet, Growler, Greyhound, Hawkeye och Goshawk.

Super Hornet tanker USS Gearld Ford EMALS Defense News | Militär sjöbyggnad | Militär träning och övningar
Hanarfartyget USS Gerald R. Ford slutför certifieringen av sitt cockpit utrustad med 3 katapulter och elektromagnetiska avledare

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militär sjöbyggnad | Militär träning och övningar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna