Kärnkraft: en strategisk tillgång för de franska arméerna och inte bara för dess avskräckning

Atomen, förutom sin avgörande karaktär i vår kolfria elmix, drar en uppsättning industrisektorer uppåt: kemi, IT, artificiell intelligens ... Avslappning av statligt stöd för kärnkraftsindustrin kan dock har en avgörande inverkan på vår försvarsförmåga.

I industriella frågor, och särskilt inom ett fält så tekniskt som kärnkraft, kan förluster kopplade till kunskap vara mycket snabba. De förseningar som samlats vid byggandet av Flamanville EPR dessutom vittna om den franska kärnkraftsindustrins svårigheter att behålla all teknisk expertis som är nödvändig för en sådan struktur, medan den senaste reaktorn som byggdes går tillbaka till 2002. En dyrbar men ömtålig industri, kritiserad av politikerna: även om byggandet av 6 nästa del av EPR finns fortfarande i regeringens rutor, förblir atomen den symboliska syndabocken för all politik på jakt efter "green-washing" till förmån för förnybara energier. En paradox när vi känner till kärnkraftsprestanda när det gäller koldioxid, men låt oss gå vidare.

EPR-försvarsanalys | Industriell konsolidering Försvar | Militära sjökonstruktioner
EPR-webbplatsen i Flamanville upplevde många förseningar och extra kostnader, framför allt orsakade av dålig förvaltning och förlust av erfarenheter i samband med byggandet av civila kärnreaktorer.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Industriell konsolidering Försvar | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna