Den tyska varvsindustrin konsoliderar runt Lürssen och GNY Kiel, medan TKMS närmar sig Fincantieri

Sedan början av året har konsolideringen av den tyska sjöfartsindustrin varit en av Berlins prioriteringar, som vi nämnde i en tidigare artikel. Medan många hypoteser framfördes verkar det äntligen att konsolideringen av den tyska sjöfartsindustrin äger rum kring Lürssen-koncernen, baserad i Bremen, och den tyska Naval Yards-varvet i Kiel, ett dotterbolag till det internationella holdingbolaget Privinvest.

Denna händelse verkar då isolera TKMS, sjöfartsdotterbolaget till jätte ThyssenKrupp, som hade sålt sin ytfartygsbyggnadsverksamhet (och därmed GNYK) till Privinvest 2011 för att fokusera på ubåtar, men bara behålla sina utmärkta kontor studie för design av ytfartyg. Parallellt med tillnärmningen mellan GNYK och Lürssen skulle TKMS alltså ha börjat diskutera med italienska Fincantieri om en tillnärmning mellan militära sjöfartsaktiviteter i två grupper.

2 skjutreglage F125 Defense News | Tyskland | Industriell konsolidering Försvar
Om F125-fregatterna designades av TKMS byggdes de till stor del av Lürssens varv. TKMS verkar emellertid inte idag vara integrerat i processen för centralisering av de tyska marintillverkarna.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | Industriell konsolidering Försvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna