USA: s tillbakadragande från Open Skies hotar kärnvapenkontroll och Baltisk säkerhet

Förra veckan, New York Times meddelade att Trump-administrationen ville dra tillbaka USA från "Open Skies" -fördraget. Medan detta internationella avtal nu spelar en mindre roll i vapenkontrollen, förblir det fortfarande mycket symboliskt och bidrar direkt till säkerheten för vissa allierade i USA, särskilt de baltiska länderna.

För Vita huset skulle det amerikanska tillbakadragandet motiveras av bristen på öppenhet och de upprepade kränkningarna av Ryssland gentemot Open Skies-avtalen, som vi nämnde i vår tidigare artikel om detta ämne. Mitt i ett valår, och medan Donald Trump fortfarande presenterar sig som en enastående internationell förhandlare, verkar återkallandet av Open Skies framför allt för att förbereda för det amerikanska tillbakadragandet av de nya START-avtalen som begränsar antalet kärnvapen som innehas av USA Stater och Ryssland. Hittills har Trumps provokationer för att driva Moskva att förhandla om fördragen alla i stort sett misslyckats.

OC 135 USAF Defense News | Awacs och elektronisk krigföring | Spionerar
USA använder två OC-135, tidigare modifierade tankfartyg, för att genomföra sina Open Skies-flyg. Genom att lämna Open Skies-avtalet kommer Washington att spara kostnaderna för att ersätta dem.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Försvarsnyheter | Awacs och elektronisk krigföring | Spionerar

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna