Sveriges avtal, Greklands intresse: Task Force Takuba tar form

Tillkännagavs 2019 och officiellt lanserades i mars på uppdrag av Frankrike är Task Force Takuba en europeisk grupp av specialstyrkor som är avsedda att utplaceras i Mali för att stödja de lokala väpnade styrkorna i deras kamp mot terroristgrupper. Tack Force Takuba förfinar sitt tekniska system på grund av att vara utplacerat före slutet av sommaren 2020.

Denna uppgift är särskilt känslig mitt i Covid-19-epidemin, som förändrar tillgängligheten för män och utrustning som ska skickas av varje partnerland. De senaste dagarna har dock flera stora framsteg gjorts. För det första, Den svenska riksdagen validerade de svenska försvarsmaktens deltagande i Takuba. Under de kommande dagarna kommer det att vara Tjeckiens tur att bekräfta sitt åtagande till det europeiska initiativet. Å andra sidan har nya länder, särskilt Grekland, uttryckt sitt intresse för direkt deltagande i den europeiska gruppen. Mycket goda nyheter för Takuba efter att några grundande medlemmar, som Tyskland och Norge, har gjort vägrade att sätta in sina egna specialstyrkor i Mali.

svenska armén bison counter 2016 Nyheter Försvar | Militära allianser | Arméns budgetar och försvarsinsats
Svenska riksdagen har godkänt en väpnad utplacering i Task Force Takuba. Detta kan omfatta upp till 250 personal under korta perioder, inklusive en förstärkning av 100 soldater och en luftavdelning.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna