Är den turkiska flottans attityd ett hot mot Europa och Nato?

I mer än ett år har Recep Tayyip Erdogans Turkiet gett massivt stöd till GNA, den libyska nationella enhetens regering som militärt motsätter Marshal Haftars National Liberation Army (se vårt tvådelade underlag om turkiskt engagemang i Libyen). På några månader lyckades de mänskliga och materiella förstärkningar som transporteras av Turkiet och Qatar vända den taktiska situationen i regionen Tripoli, som hittills beläts av ANL och dess allierade. Under de senaste veckorna har dock turkiskt stöd för GNA drivit Ankara till att spela ett särskilt farligt spel gentemot Europeiska unionen och Nato, som flottorna försöker verkställa. flera FN-beslut syftar till att förhindra olaglig import av vapen till Libyen.

Sedan slutet av maj har dock franska och grekiska fartyg under EU: s och Natos flaggor förhindrats från att utföra sina sjökontrolluppdrag av turkiska fregatter som också visar Natos anropssignaler! Den 10 juni skulle den franska fregatten Courbet till och med ha blivit upplyst av turkiska vägledningsradar, vad Paris brukar betrakta som krigshandling. En explosiv situation utan motstycke mellan medlemmar i samma allians, som isolerar Ankara lite mer och hotar Natos integritet, mot bakgrund av farliga vänta-och-se-åtgärder från Europas sida.

militära allianser | Försvarsanalys | Cypern
Courbet-fregatten används för eskort- och sjöfartsuppdrag. Denna smygfregatt upplystes enligt uppgift tre gånger, på nära håll, av turkiska brandradar.

Çirkins fraktfärdiga konstiga resor

Spänningar mellan den turkiska marinen och flera europeiska flottor i Medelhavet kretsar kring konstigt fram och tillbaka från den tanzaniska frakten Çirkin. Byggt 1980, är ​​Çirkin ett 103 m långt ro-ro-fartyg som kan transportera en last på cirka 6000 ton diverse utrustning. Registrerad i Tanzania, har byggnaden gjort flera resor mellan turkiska hamnar och Nordafrika i flera månader. Även om det fortfarande ska vara på väg till Tunisien, hittas Çirkin systematiskt i Libyen, och mer exakt i Misrata, i GNA: s fästning. Ännu bättre stänger fartyget vanligtvis sitt AIS-identifieringssystem och har eskorterats i flera veckor av turkiska stridsfartyg och stridsflygplan, inklusive i strid med det grekiska luftrummet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Cypern

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna