De belgiska NH90 TTH-helikopterna kan inte dras ut ur tjänst ännu

Av alla länder i Västeuropa är Belgien utan tvekan en av de länder som har drabbats mest av arbetskraftsminskningarna kopplade till ”fredsutdelningarna”. Ja moderniseringsplaner har lanserats under de senaste årenefter flera decennier av budgetnedskärningar kommer den belgiska famelförsvarsbudgeten inte att göra det möjligt att förnya och bibehålla alla nuvarande operativa kapaciteter. Speciellt eftersom mikroflottorna av utrustning är komplexa och dyra att underhålla. Storleken på de belgiska helikopterflottorna är särskilt representativ för detta fenomen, som syftar till att upprätthålla operationell kapacitet med minst möjliga medel, vilket gör deras användning särskilt svårt.

Således var belgisk deltagande i det europeiska helikopterprogrammet NH90 begränsat till det strikta minimikravet. För sjöoperationer fick flygkomponenten (belgiska flygvapnet) således endast två NH90 NFH-SAR, avsedda för räddningsinsatser, och två NH90 NFH-MAR som kan utföra anti-ship och anti-ubåt. För stöd till landoperationer beställdes också fyra flygplan, NH90 TTH, och levererades i början av 2010-talet. Trots att den belgiska NH90 TTH: s operativa kapacitet inte förväntas förrän 2022 meddelade försvaret dock att det vill minska flygplanen för de fyra Air Component TTH-helikopterna. Ett beslut som åtföljs av okonfirmerade rykten som framkallar studiet av ett tidigt tillbakadragande av dessa enheter ännu i början av sin karriär.

NH90 TTH belgien analyserar försvaret | Belgien | Arméns budgetar och försvarsinsats
Luftkomponentens NH90 TTH är avsedda för stridsräddningsoperationer, till stöd för landkomponenttrupper, medicinsk evakuering till förmån för medicinkomponenten och många logistikoperationer. Flottans format reducerat till sitt enklaste uttryck leder dock till stora problem med driftskostnader, tillgång till flottan och rekrytering av piloter.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Belgien | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna