Kommer Remote Carrier-drönaren från FCAS-programmet att vara kärnan i standarden? Rafale F5?

- Annons -

Om stridsplanet Rafale från Dassault Aviation är ett robust och effektivt flygplan inom många områden, oavsett om det är luft-till-luft-strid eller penetration på mycket låg höjd genom spaning eller kärnvapenangrepp, det är ett område där den franska enheten helt överträffar alla sina konkurrenter , skalbarhet.

Faktiskt, till skillnad från svenska Gripen, Eurofighter Typhoon och även med F35 moderniserades det franska flygplanet i successiva lager upp till F3R-standarden, utan att flygplanet behövde modifieras. Och den första Rafale F1 som utrustade 12F-flottiljen för fransk marin aeronautics 2001 för att ersätta den antika F8 Crusader, flyger eller kommer snart att flyga till samma F3R-standard som det senaste flygplanet som lämnat löpande bandet.

F4-standarden kommer dock att skapa ett undantag i denna bedömning lika spektakulärt som det är anmärkningsvärt, eftersom endast de senaste enheterna kommer att kunna uppgraderas till F4.2-standarden, samma som kommer att möjliggöra utveckling mot den senare planerade F5-standarden för 2030, och F6 planerad till 2040, samtidigt som det fransk-tyska FCAS tas i bruk.

- Annons -

Men informationen som samlats in om denna F4.2-standard som den om den framtida F5-standarden, såväl som filosofin som härrör från utvecklingen av FCAS-programsystemen, tyder på den förväntade ankomsten av en Spelbyte potential för det franska flygvapnet såväl som för de internationella kunderna Rafale från 2030: Remote Carrier.

Remote Carriers, som inte kan tankas under flygning, skulle kunna luftsläppas av ett transportflygplan som A400M, för att utöka deras autonomi och räckvidd
Remote Carrier-drönare, som inte kan tankas under flygning, skulle kunna släppas av ett transportplan som A400M, för att utöka deras autonomi och handlingsområde.

Remote Carrier-drönaren: en spelväxlare i perspektiv

Kom ihåg att Remote Carriers, eftersom det kommer att finnas flera modeller av olika storlekar, prestanda och funktioner, är lätta stridsdrönare som följer med stridsflygplan för att utöka deras upptäcktsförmåga eller slagförmåga, samtidigt som säkerheten för den kontrollerade enheten bevaras.

Systemet, vars utveckling anförtroddes till MBDA som en del av beväpningspelaren som piloterades av Airbus Ds för FCAS-programmet, kommer att göra det möjligt för de fransk-tyska flygplanen att penetrera mycket omtvistade utrymmen och att eliminera hot redan tidigare så att de kan engagera de viktigaste plan.

- Annons -

Informationen är fortfarande minst sagt fragmentarisk om detta system, men den verkar vara smygande, för att penetrera omtvistade utrymmen, hög subsonisk för att kunna följa med stridsflygplan, och måste ha en räckvidd av handling och en kapacitet för tillräcklig transport för att utgöra operativt mervärde.


LOGO meta defense 70 Combat drönare | Försvarsanalys | Stridsflygplan

75 % av denna artikel återstår att läsa,
Prenumerera för att komma åt det!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 6,90 €.

- Annons -

Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna