Grekiska marin- och flygstyrkor på högre varning mot Turkiet

Den nya inträngningen av en turkisk flottil i cypriotiskt vatten för att följa forskningsfartyget Orus Reis har uppmanat de grekiska myndigheterna att sätta sina sjö- och flygvapen i beredskap. Konfrontationen mellan de två länderna närmar sig snabbt, medan Aten avser att förhindra det turkiska gruvprospekteringsfartyget, eskorterat av minst fem militärfartyg, från att utföra undersökningarna för att bestämma förekomsten av kolväten i den cypriotiska havsunderlaget. På begäran av den grekiska utrikesministern Nikos Dendias, a exceptionellt möte med europeiska utrikesministrar kommer att äga rum på fredagen den här.

Tisdagen den 11 augusti, när den turkiska flottan bestående av gruvundersökningsfartyget Orus Reis och 5 till 6 eskortfregatter från den turkiska flottan närmade sig cypriotiska vatten i syfte att utföra mineralutforskningar mellan Cypern, Kreta och Grekland, den grekiska marinen sätter sin flotta i beredskap, för att komma och blockera hans väg. Samtidigt följde det grekiska flygvapnet efter och förutsåg eventuellt turkiskt flygvapenstöd om de två flottorna skulle samlas. Egeiska havet har varit föremål för ett stort antal överflygning av drönare och spaningsplan, vilket skapar en spänningsnivå som sällan har uppnåtts under de senaste två decennierna mellan Aten och Ankara. I detta sammanhang skickade det franska flygvapnet ut deux Rafale på den cypriotiska flygbasen Andreas Papandreous, officiellt som en del av en manöver med den nationella vakten i Europeiska unionens medlemsland.

orus resis flottile News Defense | Militära allianser | Stridsflygplan
Orus Reis och hans eskortflotilla på väg till norra Cypern

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna