Indiska Su-30MKI är utrustade med franska MICA luft-till-luft missiler

Enligt webbplatsen newindianexpress.com, skulle det indiska flygvapnet ha genomfört en testkampanj med levande eld mot luftmål från luft-till-luft-missilen MICA från ett av dess tunga stridsflygplan Sukhoi Su-30MKI, samtidigt med testerna av den nya ryska R-77-missilen . Efter dessa tester meddelade IAF att den franska missilen snart skulle utrustas, förutom flygplan Rafale och Mirage 2000 i, dess Su-30MKI, för att stärka avlyssnings- och luftstridsförmågan hos jaktplanet som idag utgör ryggraden i den indiska luftmakten. Den indiska generalstabens önskan att utrusta ett flygplan av ryskt ursprung med en europeisk missil är inte ny, eftersom frågan togs upp 2016, när Indien förvärvade nästan 500 MICA-missiler från MBDA för att utrusta dess moderniserade Mirage 2000-tal, och att i februari 2019, meddelade IAF utrusta samma Su-30MKI med den brittiska ASRAAM-kortdistansen Air-Air-missilen från samma europeiska missilfartyg MBDA.

Men det är nog detBalakot flygengagemang ovanför Kashemir som ledde IAF att påskynda sitt program för att utrusta sin Su-30 med den franska missilen. Den 26 februari 2019 motsatte sig faktiskt tjugo pakistanska krigare mot tio indiska flygplan, i vad som kommer att förbli den viktigaste luftstriden under de senaste 20 åren, vilket resulterade i förlust av en F16D på pakistansk sida och av en Mig21 Bison på den indiska sidan. Under detta engagemang mötte två moderniserade Mirage 2000-tal, vardera utrustade med 6 MICA-missiler, inför 4 pakistanska JF-17 som eskorterade 4 mirage V och 4 mirage III och lyckades tvinga sina motståndare att skjuta sina luft-till-mark-missiler bortom deras maximal räckvidd och att vända, tack vare missilens engagemangskapacitet i kombination med RDY 2-radaren i Mirage 2000 i en strid utanför visuellt område (BVR). Samtidigt gjorde ett par Su-30MKI detsamma mot 4 F16C och 4 F16D, utan att lyckas få tillräckligt giltiga fotograferingslösningar med sin AA-12 'Adder' (RVV-AE), men i tvingar F16C: erna att avfyra sina AIM-120 C5s på maximalt engagemangsavstånd, med extremt låg chans att träffa sitt mål.

mirage 2000 6 glimmer News Defense | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
I sin luftöverlägsenhetskonfiguration bär Mirage 2000-5 som Indian 2000 i 4 radarstyrda MICA och 2 infrarödstyrda MICA, samt två eller tre ytterligare burkar efter behov.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna