Trots tysk medling ökar spänningarna mellan Grekland och Turkiet

I slutet av toppmötet för Europeiska unionens utrikesministrar om spänningar i östra Medelhavet som organiserades på begäran av Aten var Berlin mycket kritisk till skicka franska fartyg och flygplan Rafale i Egeiska havet, för att försöka sätta press på den turkiska presidenten och sätta stopp för gasutforskningsuppdraget för det turkiska fartyget Orus Reis och dess militära eskort. För det tyska kansleriet, allmänt övertygat om fördelarna med förhandlingar och mjuk makt, ökade Frankrikes attityd bara bränslet i elden i de redan explosiva relationerna mellan de två länderna. I samband med mötet mellan den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes franska motsvarighet Emmanuel Macron i Fort Brégançon förra veckan hade tyska ståndpunkter inte förändrats, även om de två europeiska ledarna försökte argumentera de två initiativens kompletterande karaktär.

Och i morse, för en kort stund, kanske Berlin trodde att det var rätt, dra Turkiska och grekiska representanter lovar att inleda förhandlingar. Men glädjen var kortvarig. Några minuter efter detta tillkännagivande talade Turkiets president RT Erdogan verkligen för att bekräfta detta landet skulle inte göra några eftergifter beträffande sina gasanspråk i östra Medelhavet, och tillade som vanligt att varje ”misstag” från Greklands sida skulle leda till ”förstörelse”, enligt dess egna ord. Och hans utrikesminister att tillägga att om Grekland försökte motsätta sig det, skulle Turkiet multiplicera utplaceringar och övningar i hela området för att utgöra hotet inte bara mot de cypriotiska gasfälten, utan också på de grekiska öarna som prickar Egeiska havet och Joniska havet.

Mirage2000 5 från Hellenic Air Force News Defense | Tyskland | Arméns budgetar och försvarsinsats
Om flygstyrkorna implementerar omkring femtio mirage-2000-tal är många idag immobiliserade på grund av bristande underhåll på grund av de grekiska arméernas låga budget.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna