Farorna med konfrontationen mellan Armenien och Azerbajdzjan

De väpnade styrkorna i Azerbajdzjan och Armenien har kolliderat sedan söndagen den 27 september runt regionen Nagorno-Karabakh, en oberoende enklave med en armenisk majoritet på Azeriskt territorium, sammanstötningar som redan har orsakat dussintals dödsfall från båda sidor. Det är omöjligt att med säkerhet bestämma vilket land som genomförde den första offensiva åtgärden, våldsupphöret i kraft har kränkts av båda sidor vid flera tillfällen de senaste dagarna, men vi ser på båda sidor betydande koncentrationer av tunga militära medel, vilket väcker rädslan för en storskalig konfrontation, efter den som hade lämnat nästan 30.000 1988 döda mellan 1994 och XNUMX.

Både Jerevan och Baku anklagar naturligtvis den andra sidan för att ha startat konflikten, och de två länderna har meddelat mobilisering av reservister och förklarat undantagstillstånd. Dessutom deltar varje läger i ett media- och propagandakrig som använder både nationella medier och sociala nätverk för att presentera "sin egen sanning", vilket tvingar den största försiktigheten när det gäller att tolka de uttalanden och rapporter som presenteras. För närvarande har striderna varit begränsade till luft-, artilleri- och droneangrepp mot motsatta luftförsvar och rustningar. Men varje läger mobiliserar betydande mekaniserade styrkor och flygstyrkor, vilket väcker rädslan för en flyktig konflikt. Utöver den direkta konfrontationen mellan de två fiendens bröderna i Kaukasus, är det spelet allianser som väcker rädslan för konfliktens förlängning, i ett scenario som Europa historiskt sett redan känner för väl.

Attack av en azerisk konvoj av armeniskt artilleri

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Militära allianser | Armenien

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna