Kommer London att kunna hålla en pilot ombord på sin Tempest stealth fighter?

I hans senaste forskningspapper från juli 2020, luftkraftsforskaren vid det prestigefyllda Royal United Services Institute (RUSI), Justin Bronk, gjorde flera rekommendationer som skulle göra det möjligt, med tanke på de budgetmässiga begränsningar som tynger det brittiska försvaret, att upprätthålla en trovärdig färdplan för luftfart brittiska striderna och därmed stödja landets industriella och strategiska kapacitet. Bland dess rekommendationer är idén enligt vilken det skulle vara att föredra att undvika den mänskliga närvaron ombord den framtida sjätte generationens kämpe Tempest och att "dronisera" den senare: vinsterna både ekonomiska och även operativa skulle inte vara. än tiofaldigt.

Londons uttalade luftstrategimål är ambitiösa. De Strategi för luftstrid (ACS) från 2018 – ett referensdokument som definierar den brittiska militära flygstrategin mellan nu och 2040 – bygger på fyra pelare: (1) den tekniska uppgraderingen och moderniseringen av Typhoon ; (2) den fortsatta konstruktionen och mognaden av den gemensamma Royal Navy och Royal Air Force F-35-styrkan; (3) utvecklingen av det framtida stridsflygplanet Tempest; (4) och upprätthålla konkurrenskraften för den inhemska stridsflygindustrin.

Eurofighter Typhoon FGR.4 ZK356 35433609066 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Moderniseringen av Typhoon utgör en kritisk fråga för brittisk industri: Janus-projektet som kommer att efterträda Centurion-projektet kommer att omfatta modernisering av datalänkar, sensorer, vapen och flygelektronik. Så många tekniska byggstenar som är nödvändiga för en korrekt utveckling av Tempest-programmet men också och framför allt för att behålla Storbritannien i den mycket exklusiva klubben av stridsflygplanstillverkare.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna