Ryssland ska snart utrusta Su-35s-krigare med R-37M-missil med extremt lång räckvidd

- Annons -

Sedan han tillträdde 2016 i det svenska flygvapnet, METEOR: s mycket långväga europeiska luft-luft-missil är allmänt erkänd som den bästa missilen i sin klass, med en (allmän) räckvidd som överstiger 150 km. Men i fyra år har Moskva också lanserat ett eget mycket långdistansmissilprogram, som Washington med AIM-4, med R-37M-missilen från Vympel-företaget kapabel, enligt ryska offentliga uppgifter, att träffa mål upp till 400 km bort. Programmet är nu nära dess ikraftträdande, så långt att de ryska myndigheterna har sänt i de nationella medierna en video som bland annat visar bär- och skjutprov av missilen från S-35s fighter.

R37 är inte vad vi kan kalla ett nytt program. Det lanserades ursprungligen på 80-talet för att utrusta Mig-31-avlyssnare med en mycket långdistansmissil. Under test i början av 90-talet lyckades en missil träffa ett mål nästan 300 km bort. Men inför den ryska ekonomiska kollapsen och försvinnandet av oppositionen mellan Nato och Warszawapakten, stoppades programmet 1998 utan att missilen kom i tjänst. Men 2006 återaktiverades programmet av de ryska myndigheterna, återigen för att utrusta Mig-31, men också för utrusta därefter nya stridsflygplan, såsom Su-35S och framtida Su-57. Med ett nytt pulverdrivmedel som utökade missilens räckvidd till 400 km och moderniserad elektronik för att anpassa sig till de nya radarna, betecknades den nya missilen R-37M.

Video av testerna av R37M från Su35s med, som en bonus, en vy av flygningen av Su-57 i konvertibel version.

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Tanker flygplan

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

- Annons -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna