Frankrike beställer 12 Rafale och ytterligare 10 NH90-helikoptrar

- Annons -

Som Talleyrand tyckte om att säga: "Om det är självklart, blir det desto bättre genom att säga det." I det här fallet bekräftade ministern för den franska försvarsmakten Florence Parly, i ett tal till den nationella representationen, att hennes ministerium skulle beställa 12 nya flygplan Rafale för kompensera för de 12 begagnade enheterna som säljs till Grekland, i ett kontrakt som också innehåller 6 nya enheter. Dessutom bekräftade ministern också ordern på 10 NH90-helikoptrar till ”Special Forces” -standarden för att utrusta det fjärde Special Forces helikopterregimentet baserat i Pau. Det totala orderbeloppet uppskattas till 4 miljarder euro.

Tillkännagivandet om byte av Rafale av flygvapnet som överlämnats till Grekland är inte en överraskning, eftersom chefen för generaldirektoratet för krigsmateriel, Joel Barre, redan föreslog detta under ett tidigare tal. Det nya flygplanet kommer därför att ersätta det sålda flygplansnumret för antal, utan att det påverkar leveransen av 28 flygplan planerade från 2022 (inklusive ett för Naval Aeronautics). Ministern medger dock det flygvapnet kommer att möta ett tillfälligt underskott på "5 till 10 flygplan" under en period som inte överstiger 2 år, särskilt sedan de 6 nya Rafale Greker har integrerats i leveransschemat Rafale inför verkställandet av den franska ordern, som faktiskt kommer att skjutas upp med 6 månader. Den specificerar dock att de framsteg som gjorts när det gäller underhåll kommer att göra det möjligt att upprätthålla flygvapnets operativa kontrakt tack vare ökad tillgänglighet av Rafale i parken.

Rafale i grekiska färger Defense News | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Grekland kommer att ta emot sina första 12 Rafale i F3R-format aktuell 2021

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

- Annons -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna