Turkiet återuppväcker spänningarna i östra Medelhavet genom att sätta in Oruc Reis

När Ryssland och Minsk-gruppen med relativt framgång försöker föra Armenien och Azerbajdzjan till förhandlingsbordet trots Ankaras tryck på Baku att behålla offensiven i Nagorno-Karabakh , meddelade de turkiska myndigheterna i morse att gruvundersökningsfartyget Orus Reis återigen utplacerades i östra Medelhavet i ett område som Cypern hävdade, vilket naturligtvis återupplivade spänningarna med Nicosia och Aten efter europeiska och Natos medlingsförsök. och detta trots försäkringar från den turkiska utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu, senast i helgen.

Denna utplacering, som återigen med stor sannolikhet kommer att åtföljas av en beväpnad eskortflotilla och lufttäckning från kontinenten, kommer i ett särskilt valförhållande i norra Cypern som framsteg för den pro-turkiska nationalistiska kandidaten Ersin Tatar. i den första omgången av presidentvalet som hölls i helgen var endast 2,5% mot avgående president Mustafa Akincy, för att lugna relationerna med Nicosia och i slutändan en eventuell återförening. Sändningen av gasfartyget kommer faktiskt oundvikligen att återuppliva samhällsspänningar mellan den grekiska och turkiska befolkningen på ön och potentiellt gynna Ersin Tatar för den andra omgången som kommer att hållas den 18 oktober.

pro-turkisk kandidat norra cypern News Defense | Tyskland | militära allianser
Ersin Tatar, pro-turkisk kandidat som förespråkar den slutgiltiga integrationen av norra Cypern i Turkiet, vann den första omgången av presidentvalet i söndags den 11 oktober med 32,4% av rösterna.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna