Nato återinvesterar Nordatlanten mot Ryssland

1986 publicerade författaren Tom Clancy och hans sidekick Larry Bond, som vi är skyldiga det berömda marinsimuleringsspelet Harpoon. romanen "Red Storm Rising", på franska "Tempête Rouge". Den fascinerande berättelsen som presenteras i boken behandlar särskilt nyckelrollen för Nato som Island representerade i den potentiella behärskningen av Nordatlanten för att upprätthålla ett logistiskt flöde mellan USA och Europa i händelse av konflikt med Sovjetunionen. Romanen så markerade andarna att Nato bestämde sig för att stärka sin närvaro på den isländska flygbasen i Keflavik genom att permanent utplacera en skvadron med krigare F15.

Efter Sovjetunionens och Warszawapaktens kollaps minskade hotet mot Europa mycket snabbt och fördömde de flygbaser som sätts ut för att kontrollera sjö-, ubåt- och flygtrafiken i norra delen av Atlanten, vid gränsen för polcirkeln. Men med rekonstruktionen av det ryska försvarsverktyget har vi nyligen bevittnat Natos återkomst till denna strategiska teater för att garantera den bro som anses vara vital mellan den amerikanska kontinenten och de europeiska medlemmarna i Nato.

Ryska Yassen-klass ubåt Defense News | Stridsflygplan | Maritime Patrol Aviation
Kärnkraftsubåtarna i Iassen-klassen markerar Moskvas önskan att återfå en betydande militär kapacitet i haven, särskilt i Nordatlanten.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Maritime Patrol Aviation

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna