US Navy experiment med drönare för logistik till sjöss

Enligt US Navy-statistik har 90% av logistikflygningarna ombord som har mobiliserat en H60 Seahawk- eller V22 Osprey-helikopter de senaste åren genomförts för att bära laster på mindre än 50 pund, eller 25 kilo. Detta innebar till exempel transport av kritiska reservdelar eller läkemedel. Därav tanken på överlåta dessa lågbelastningsuppdrag till en drönare, mycket mer ekonomiskt och mer adekvat för att utföra denna typ av uppdrag, enligt NAWCAD, för Naval Air Warfare Center Aircraft Division av marinflygbasen Patuxent River, i delstaten Maryland.

Bandeau03 News Defense | Militär leveranskedja | Militära drönare och robotik
Den amerikanska flottan experimenterar med drönare för logistik till sjöss 4

I slutet av oktober fick NAWCAD alltså en kommersiell drönare av grupp 3, dvs med en massa mindre än 700 kg, och nu utsetts till Blue Water Maritime Logistics UAS, för att studera genomförbarheten för godstransporter. ljus mot fartyg till sjöss och från ett skepp till sjöss mot kusten. Ett team av ingenjörer, mekaniker och piloter har samlats för att genomföra de experiment som bör leda, vid mitten av 2021 för att själva testa till fartygen till sjöss.

Sikorsky Mh60R Defense News | Militär leveranskedja | Militära drönare och robotik
US Navy H60 Seahawks uppmanas ofta att utföra logistiska uppdrag som kan anförtros en drönare.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militär logistikkedja | Militära drönare och robotik

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna