Från F16 Viper till JF-17 Thunder, har lätta krigare fortfarande en roll att spela?

Om försvarsnyheter idag ger tunga eller medelstora stridsflygplan, såsom F35, Rafale eller Su-35, lättare stridsflygplan fortsätter att utgöra en betydande del av världens stridsflotta.

Dessa flygplan är ekonomiska att köpa såväl som att använda, de tillåter länder utan stora medel att utrusta sig med flygkapacitet och de största nationerna att utöka sina flottor för att kunna svara på alla förfrågningar och scenarier.

I den här artikeln kommer vi att presentera några av de lätta stridsflygplanen i nuvarande eller framtida utrustning i flygvapnet, för att känna till deras huvudsakliga egenskaper, tillgångar och särskiljande punkter, men också för att avgöra vilka roller dessa flygplan spelar i det militära operativa området. och för kommande år.

Kina: Chengdu J-10C

Börjar tas i bruk 2003 Chengdu J-10 var i många avseenden den första moderna jaktplanen av kinesisk tillverkning, och gav starten på uppkomsten av landets flygindustri.

16,9 m lång med ett vingspann på 9,8 meter, J-10 har en beräknad tomvikt på cirka 9 ton och en maximal startmassa nästan sex ton högre. Den kinesiska "Dragon Vigorous" har hittills drivits av en Klimov AL-31FN-motor, en licensierad version av den ryska AL-31F turbojet.

Men flera snaps som släppts i år visar att de nya enheterna snart kommer att ta över den lokalt tillverkade WS-10B-motorn, kraftfullare och modernare enligt de kinesiska myndigheterna.

Flygplan J10C Fighters | Konstruktion av militära flygplan | Internationellt tekniskt samarbete Försvar
J-10 C från Folkets befrielsearmé som bär luft-till-luft-missiler PL-10 (yttre pyloner) och PL-15 (inre pyloner)

Den mest avancerade versionen, J-10C, togs i bruk 2004 och drar nytta av många förbättringar, särskilt en aktiv AESA-antennradar samt en IRST frontal infraröd detektor, flygelektronik samt ett moderniserat självskyddssystem.

Dessutom kan enheten implementeraPL-10 luft-till-luft-missil med kort räckvidd och speciellt det nya PL-15 långdistans luft-till-luft-missil, givet att ha en räckvidd på 250 km. J-10C kan också implementera många luft-till-mark-beväpningar, allt från pansarvärnsmissilen YJ-9 till den laserstyrda bomben LT-2, genom anti-strålning och anti-skeppsmissiler, såväl som olika kapslar. .

Länge presenterat som ett resultat av en inofficiell israelisk teknologiöverföring med tanke på dess likhet med Lavi-programmet, är J-10 i själva verket härledd från J-9-programmet, av vilket den tar deltacanard-konfigurationen, mycket tidigare än Lavi.

J-450, som hittills tillverkats i mer än 150 enheter, inklusive nästan 10 i C-versionen, är det mest utrustade moderna flygplanet i det kinesiska flygvapnet. Å andra sidan, för tillfället har han inte aldrig exporterats, trots ett givet offentligt enhetspris på cirka 30 miljoner dollar.

Faktum kvarstår att Peking med detta flygplan har utrustat sig med en effektiv utmanare mot amerikanska F-16 och franska Mirage 2000, identifierade som dess främsta potentiella motståndare i Taiwan eller Indien. Med tanke på massproduktionstakten i den kinesiska flygindustrin är det troligt atten ny lättjägare är redan under design och bör se dagens ljus runt 2030.

Sydkorea / Indonesien: KAI FA-50 Golden Eagle

Det första stridsflygplanet som tillverkades av den sydkoreanska flygindustrin, FA-50 Golden Eagle, är ett överljuds lätt stridsflygplan som kommer från en träning och attackmodell, T-50, vars design började i början av 90-talet tillsammans med Indonesien.

Av just denna härkomst är den "gyllene draken" den minsta och lättaste av enheterna i denna panel, med en längd på endast 13 meter och ett vingspann på 9,4 meter, för en tomvikt på 6,4 ton. och en maximal startvikt på 12,3 ton.

FA50 start Jaktflygplan | Konstruktion av militära flygplan | Internationellt tekniskt samarbete Försvar
FA-50 erbjuder hög prestanda för ett flygplan som kommer från ett träningsflygplan

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Konstruktion av militära flygplan | Internationellt tekniskt samarbete Försvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna