Blekinge, Barracuda, Taigei: hur fungerar moderna konventionella ubåtar? - 2: a delen

Enligt US Navy General Staff representerar konventionella eller icke-konventionella ubåtar idag det bästa svaret på maktökningen för vissa sjömakter, med hänvisning till Kina i synnerhet.

Det är sant att i Asien antalet ubåtar i tjänst i de olika flottorna till mer än fyrdubblades på 20 år, och att alla större flottor är engagerade i att förnya eller till och med utöka sin undervattensflotta.

I den andra delen av denna artikel avsåg att presentera ubåtar med konventionell framdrivning som kommer i bruk idag, eller som kommer att göra det under de kommande åren, kommer vi att presentera de fem sista modellerna i denna panel, klassificerade i alfabetisk ordning efter deras designland.

Frankrike: Shortfin Barracuda konventionella ubåtar

Bland alla ubåtar som presenteras här är Naval Groups Shortfin Barracuda unik på mer än ett sätt: det är den enda konventionellt drivna ubåten som kommer från en atomubåt av attack, och den enda som faktiskt har många av attributen specifikt för denna typ av fartyg.

Faktum är att Shortfin Barracuda och dess australiska version, Attack-klassen, härstammar från den nya klassen av Suffren klass Nuclear Attack Submarine (SSN), inklusive den första enheten med samma namn håller på att avsluta sina prövningar i Medelhavet med sikte på att träda i tjänst under de kommande månaderna inom den franska flottan. Sex exempel har beställts av Frankrike för att ersätta sin 6 första generationens Ruby/Amethyst-klass SSN, med den sista enheten som ska tas i bruk 2028.

konventionella Shortfin barracuda-ubåtar kommer från SSN Barracuda-modellen av Suffren-klassen
Suffren, den första enheten i samma klass, avslutar sina sjöprov och bör snart komma i tjänst i den franska marinen

Shortfin Barracuda har behållit många egenskaper hos den initiala Barracudan, inklusive dess optimerade hydrodynamik, dess framdrivning med hjälp av en "Pump-Jet" för att förhindra kavitationsljud runt propellern, dess Saint-André cross diving bars, såväl som dess imponerande dimensioner, med en längd på 97m och en deplacement på 4500 XNUMX ton när den är nedsänkt.

Faktum är att Shortfin är designad, precis som sin storebror, för att gå snabbt, och till och med mycket snabbt för en konventionellt driven ubåt. Det är det som verkar ha gjort skillnaden Royal Australian Navy, med Shortfin designad för att röra sig tyst i hastigheter på upp till 12 till 15 knop, tredubbla de av sina tyska och japanska motståndare.

Men för Australien, och dess enorma maritima domän, är hastighet en väsentlig faktor, och strategin att förfölja, som gynnas av konventionella Nato-ubåtar i Östersjön, Nordsjön eller Medelhavet, kan inte tillämpas effektivt på de områden i Stilla havet som gränsar till ön kontinent.

Vad mer är, om japanska, sydkoreanska eller indiska undervattensfartyg potentiellt har alla möjligheter att möta kinesiska AIP Typ 39A/B-ubåtar, eller till och med ryska 636.3, kommer de australiensiska fartygen, å sin sida, att behöva helt sannolikt konfrontera kärnkraftsdrivna ubåtar, såsom den kinesiska Shang-klassen typ 09III, eller ryska Akula och andra Anteï, kapabla till topphastigheter som är mycket högre än någon klassisk konventionell ubåt.

Shortfin Barracuda pumpjet e1631545960958 Militär planering och planer | Air Independent Propulsion AIP | Australien
Shortfin Barracudas i Attack-klassen kommer att utrustas med en pumpjet precis som SSN Suffren och franska SSBN le Triomphant, för att minska propellerljudet i hög hastighet

På grund av sin imponerande storlek har Shortfin stor autonomi vid dykning, särskilt tack vare dess senaste generationens batterier, och en nyttolast, beväpning och systemkapacitet olik alla andra konventionella ubåtar.

Han kommer alltså att ha inte mindre än 28 torpeder mot ubåtar, eller en blandning av torpeder, anti-fartygsmissiler och kryssningsmissiler, med en sjöautonomi på 80 dagar, för en besättning på 60 man.

Australiska undervattensfarkoster kommer att dra nytta av ett stridssystem utvecklat av Lockheed-Martin, och ekolod utvecklat av Thales UK. Det första exemplet kommer att tas i bruk i början av 2030-talet. Modellen erbjuds också av Naval Group i Nederländerna för att ersätta dess ubåtar av Walrus-klassen, med några tekniska tillägg, återigen exklusiva.

Japan: Taigei-klass


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Air Independent Propulsion AIP | Australien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna