Kan Frankrike exportera sin framtida kärnkraftsbärare NG?

Frankrikes president Emmanuel Macron bekräftade denna tisdag den 8 decemberden officiella lanseringen av New Generation Nuclear Aircraft Carrier-programmet avsåg att ersätta Charles de Gaulle 2038, som togs i bruk 2001. Detta tillkännagivande ger ytterligare information och bekräftelser om de val som gjorts för detta program, men det öppnar också möjligheter på den internationella scenen. I den här artikeln kommer vi att studera de länder som skulle kunna se i det nya franska programmet, en möjlighet att stärka deras egna marinflygkapacitet.

De meddelade egenskaperna

Meddelandet från republikens president bekräftar många utbildade gissningar och mer eller mindre kontrollerade läckor kring detta program. PANG kommer, som namnet indikerar, att vara utrustad med kärnkraftsdrift, i detta fall tillhandahållen av två K22-reaktorer på xx KW vardera, som kan driva havets jätte med 27 knop, en nödvändig hastighet för manövrer. Mer än 300 meter lång kommer den att ha ett tonnage på 75.000 75 ton, eller 2000 % mer än föregångaren Charles de Gaulle. Dess besättning kommer dock alltid att vara 24 XNUMX man, inklusive flygavdelningar, och den kommer, enligt presidenten, att kunna gå ombord på ett trettiotal FCAS-stridsflygplan, vilket verkar litet med tanke på fartygets tonnage (Charles de Gaulle ombordar traditionellt XNUMX Rafale för 42.500 XNUMX ton).

Charles de Gaulle hangarfartyg FREMM Tyskland | Försvarsanalys | Saudiarabien
PAN Charles de Gaulle kommer att vara i drift fram till 2038, då den kommer att ersättas av en ny generation kärnkraftshangarfartyg.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Saudiarabien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna