Är hangarfartyg nu för sårbara för att vara användbara?

Sedan tillkännagivandet av lanseringen av det franska New Generation Aircraft Carrier-programmet av republikens president har många röster tagits upp för att ifrågasätta relevansen av en sådan investering, särskilt med tanke på det hot som nu utgörs av antifartygsmissiler hypersonisk på lång räckvidd, som 3M22 Tzirkon Ryska, eller DF26 Kinesiska. Enligt dem och enligt andra särskilt i USA, sådana mastodoner i haven är lätt att lokalisera och utgör därför de valda målen för nya fiendens antifartygsmissiler. En saklig och objektiv analys av kapaciteten som erbjuds av hangarfartyg, liksom verkligheten i det faktiska hotet, kan emellertid erbjuda en helt annan läsning av situationen.

Hotet om långväga hypersoniska missiler

En missil sägs vara hypersonisk när dess hastighet överstiger Mach 5-tröskeln, vilket bland annat orsakar olika fenomen, såsom skapandet av en plasma på rakets kontaktytor. Framför allt kan inget antimissilsystem idag, vara effektiv i att fånga upp en sådan missil. Flera program har lanserats runt om i världen för att ha sådana missiler, både inom området landmål och skeppsangrepp, och i synnerhet stora enheter som hangarfartyg. Kina har således haft två ballistiska missiler i flera år presenterade för att ha vissa antifartygsfunktioner, den DF21D med en räckvidd på 1500 km och DF26 med en räckvidd på 4000 km. Den semi-ballistiska banan för missilen antyder att det återinförda fordonet verkligen upprätthåller hypersonisk hastighet. A nya missiler, luftburna den här gångenoch härledd från så mark-missil DF17, har observerats i år i Kina. Utrustad med ett hypersoniskt segelflygplan kan det vara en ny antiskipsmissil.

DF 26 Parade2015 analyserar försvaret | Amfibieanfall | Stridsflygplan
Kinesiska DF26-missiler följer en ballistisk bana och upprätthåller hypersonisk hastighet tills de stöter

Ryssland å sin sida har hittills utvecklat två hypersoniska taktiska missiler. de Kh47M2 Kinzhal lanseras av en Mig31 eller en Tu22M3M och kan träffa mål 2000 km bort i hypersonisk hastighet i en semi-ballistisk bana. Den framställs som potentiellt kapabel att användas som ett anti-skeppsvapen, även om det, liksom DF21D och DF26, är en missil utan en sökare, och därför uppenbarligen styrs av rumslig registrering. de 3M22 Tzirkon-missil, för honom, är en havs-havsmissil lanseras från UKSK vertikala silos och kan nå mål 1000 km bort med en hastighet av Mach 7. Dess styrsystem är för närvarande okänt, men med tanke på dess taktiska sammanhang kan man föreställa sig att han verkligen har en sökare att upptäcka och slå sin mål.

USA, men även Frankrike, Indien och Japan, utvecklar också sina egna hypersoniska anti-skeppsmissilprogram, även om inget av projekten ännu är tillräckligt långt framskridet för att veta deras prestanda. . Det är dock troligt att dessa system, som är planerade att tas i bruk mellan 5 och 15 år från nu, kommer att ha sina egna detektions- och urskiljningsförmåga, som moderna anti-fartygsmissiler. Slutligen, notera att det redan finns flera överljudsmissiler i tjänst i vissa flottor, t.ex P-800 Onyx ryska och indiska brahmos. Utan att vara supersoniska är dessa missiler redan tillräckligt snabba för att utgöra betydande problem för luftvärns- och antimissilsystemen som skyddar hangarfartyg.

En liten historisk påminnelse

Presenterat på detta sätt kan vi effektivt dra slutsatsen att hangarfartygets framtid åtminstone är hotad. Hur förklarar man i det här fallet att alla de största flottorna i världen gör betydande ansträngningar för att snabbt förse sig med sådana fartyg och att det 2035 kommer att segla fler hangarfartyg på haven än någonsin? seglade sedan slutet av andra världskriget? För att svara på dessa frågor är det nödvändigt att ta ett steg tillbaka.

USS Midway CV43 försvarsanalys | Amfibieanfall | Stridsflygplan
USS Midway i början av Vietnamkriget. Fartyget kommer sedan att moderniseras och dess däck förstoras för att implementera nya amerikanska flottans flygplan, såsom F18.

För det är faktiskt inte första gången som det nära förestående slutet för hangarfartyget har tillkännages. Sålunda, i slutet av andra världskriget, trodde många högre officerare vid Pentagon, men även inom de europeiska arméerna, att hangarfartyget inte längre hade någon roll att spela, med kärnvapenens ankomst. Koreakriget och den strategiska landningen vid Inchon visade den amerikanska militären att kärnvapen inte var lösningen på alla kriser, och att hangarfartyget förblev ett oumbärligt verktyg för att kontrollera haven och för att skydda amfibieaktioner. Hangarfartygens roll i konflikterna på 50- och 60-talen ökade bara denna säkerhet.

Det var då som Ryssland började utrusta sig med långdistansbombplan beväpnade med tunga långväga anti-fartygsmissiler. Miasishchev M-4 Bison ersattes sedan av Tu-16 Badger och Tu-22 Blinder, som kan bära anti-skeppsmissiler som Kh22 med en räckvidd på 600 km och en terminalhastighet högre än Mach 4. Situationen blev ännu svårare när den första togs i bruk Tu-22M Backfire, en tung överljudsbombare som kan bära 2500 km och Mach 1,9 3 Kh22-missiler. Återigen kom många röster fram för att understryka lufttrafikföretagets föråldring och uppenbara sårbarhet, särskilt i väst. Och här återigen etablerar hangarfartyget sig som lösningen för att motverka detta hot, genom sammanslutningen av den nya F14 Tomcat-kämpen som bär upp till 6 luft-till-luft långväga AIM54 Pheonix-missiler utformade för att fånga ryska bombplan och eventuellt missiler som lanserades mot flottan och AEGIS-systemet associerat med SPY-1 radar och SM2 missil som kommer att bli ryggraden i luftvärnsskyddet för hangarfartygen som tillhandahålls av Ticonderoga-kryssarna, som snart kommer att förstärkas av Arleigh Burke jagarna.

Tu22M Kh22 försvarsanalys | Amfibieanfall | Stridsflygplan
Under 70- och 80-talen utgjorde sovjetiska Tu-22M Backfire-regementen och deras Kh-22 AS-4 Kitchen anti-skeppsmissiler ett betydande hot mot NATOs bärare.

När det gäller hangarfartyget visade det sig vara det väsentliga verktyget för att hantera alla kriser i världen, från början av 70-talet till idag, oavsett om det är den iranska, irakiska eller libanesiska krisen, i Falklandskriget, av spänningarna med Nordkorea, interventionen i de jugoslaviska krigen, kriserna i Syrien och Libyen och till och med interventionen i Afghanistan.

Spjutet och skölden


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Amfibieöverfall | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna