US Air Force experimenterar digital co-pilot på ökända U2-spionplan

U2-höghöjdsrekommendationsflygplanet var ett av de mest kända flygplanen under det kalla kriget. Designad av Lockheeds division Skunk Works, gjorde den sin första flygning 1955 och möjliggjorde snabbt Förenta staterna att genomföra många rekognoseringsuppdrag över sovjetiskt territorium, varvid flygplanet var utom räckhåll för anti- flygplan och sovjetiska avlyssnare från slutet av 50-talet. Det var en U2 som 1962 identifierade de första sovjetiska SS-4 ballistiska missilerna utplacerade på Kuba. Detta flygplan var också källan till en stor kris mellan Moskva och Washington, när Francis Gary Powers U2 sköts ner 1960 av en sovjetisk SA-2-missil och piloten fångades av Ryssland. .

U2 förblev dock i tjänst under det kalla kriget inom US Air Force. Och även idag fortsätter det i en moderniserad version att genomföra spaningsuppdrag till förmån för USA: s flygvapen, nu tillsammans med Northrop Grummans HALE (High Altitude Long Endurance) RQ-4 Global Hawk drönare. Enligt Lockheed Martin borde U2 fortfarande vara i drift i litet antal fram till 2050. Enheten kommer då att vara nästan 95 år sedan dess första flygning, en livslängd som väldigt få militärflygplan kan hoppas på.

Kubakrisen 17 kopia Defense News | Awacs och elektronisk krigföring | FÖRENTA STATERNA
Det är en U2 som identifierade utplaceringen av sovjetiska SS-4 ballistiska missiler på ön Kuba 1962 och orsakade en av de viktigaste kriserna under det kalla kriget.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Awacs och elektronisk krigföring | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna