US Navy studerar konceptet med en lätt hangarfartyg för att ersätta Ford-klassens super hangarfartyg

Strax innan hans avskjutande av Donald Trump introducerade försvarsminister Mark Esper dess "Battle Force 2045" -plan, som föreslog att 2045 inrätta en marinstyrka på 500 enheter, varav nästan 200 skulle vara autonoma eller med minskat besättning, för att kunna möta den utmaning som den kinesiska marinen nu ställer. Förutom de många autonoma fartygen och ökningen av antalet fregatter och ubåtar föreslog denna plan också ersätta några av de mycket dyra Ford-klassens superflygbärare med lätta hangarfartyg, avsedda att utföra mer specifika operationer för vilka de skulle utformas.

Den amerikanska marinens generalstab hade från början tagit en reserverad hållning gentemot sekreterarens plan vid La Défense, utan att motsätta sig den, men utan att visa en överflödig entusiasm även om detta projekt innebar en mycket betydande ökning av krediter avsedda för varvsindustrin under de kommande åren. De skiljeförfaranden som Mark Esper hade besegrat sitt projekt saknade faktiskt strategiskt djup och tekniska perspektiv. Med andra ord var det nödvändigt att börja med att exakt utvärdera de exakta operativa konsekvenserna av de tekniska val som gjordes innan de implementerades.

F35B på USS America Defense News | Stridsflygplan | Militär flottkonstruktion
Amerikanska LHA: er använder upp till femton F35B ombord för att skydda och stödja amfibiska angreppsgrupper från US Marine Corps.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna