Kan Frankrike utveckla sina försvarsprogram utan Tyskland?

Under de senaste månaderna har inte en vecka gått utan att ny information har kommit ut att ifrågasätta Tysklands vilja att uthärda i det ambitiösa samarbetet när det gäller försvarsprogram som lanserades för 4 år sedan av president Macron och kansler Merkel, på spänningsaltaret mellan USA och européer, i synnerhet Tyskland, följderna av president Trumps oförmåga i frågor om delning av försvarsinsatser. Om de senaste två åren kan Berlins krav fortfarande verkar vara kopplade till en annan uppfattning om försvarsinsatsen, den tyske försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer, framkallande franska förhoppningar om europeisk strategisk autonomi själva dagen för USA: s val och sekvensen alltmer överdrivna krav från Berlins sida eftersom det gäller industriell delning av program eller immateriell egendom, lämna lite tvivel om Berlins nu uppenbara önskan att avsluta dessa program.

Oavsett om det är Eurodrone, FCAS-stridsflygplanet, MGCS-stridsvagnarna, CIFS-artillerisystemet, MAWS maritima patrullflygplan och till och med Tiger 3, den ultimata versionen av den europeiska stridshelikoptern, utgör alla dessa program idag hjärtat av den franska arméernas och den nationella försvarsindustrins tekniska och operativa förväntningar under kommande årtionden. I själva verket, om Berlin (och Madrid om FCAS) skulle sätta stopp för detta samarbete, råder det ingen tvekan om att Frankrike då måste utveckla sig, om inte samma program och utrustning, åtminstone deras operativa ersättare. Under dessa förhållanden kan vi dra nytta av återställningen av dessa strategiska och dimensioneringsprogram för att korrigera några av deras brister eller dåligt kalibrerade ambitioner, och därmed utforma och producera utrustning som är mer lämpad för de franska arméernas operativa behov och som bättre kan möta förväntningar på internationell efterfrågan för att öka den finanspolitiska hållbarheten?

Ett schema baserat på operativa behov

En av de viktigaste kritikerna som kan göras av fransk-tyska samarbetsprogram baseras på den tidsplan som valts av Paris och Berlin. Faktum är att FCAS som MGCS, CIFS och MAWS, alla syftar till att tas i bruk mellan 2035 och 2040. Dessutom har tillverkarna som ansvarar för dessa program redan meddelat att med tanke på de visade tekniska ambitionerna, men också den besvärliga två- eller tre-nationella förvaltningen av dessa program, kommer dessa tidsfrister att vara mycket svåra att nå. Samtidigt indikerar dock många faktorer nu att toppen i internationella spänningar, särskilt mellan USA och Kina, kommer att ingripa i god tid före detta datum. Men om en konflikt skulle bryta ut direkt eller indirekt mellan de två supermakterna i Stilla havet och Indiska oceanen är det troligt att säkerhetssituationen i Europa, men också i Mellanöstern, i Kaukasus och Afrika , skulle också försämras och troligtvis dra Frankrike och dess europeiska allierade med sig.

Tyskland och Frankrike tillkännager huvudmarkstridssystem mgcs kontrakt Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri
MGCS-programmet var att ersätta stridsvagnarna i Leclerc i de franska arméerna

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna