Tyskland vill ha ett europeiskt nära luftförsvarsprogram SHORAD

- Annons -

Nära luftförsvar är utan tvekan en av de stora sårbarheterna hos moderna europeiska arméer. Efter 30 år av asymmetriska engagemang under vilka lufthotret var obefintligt eller kontrollerades av enbart luftmakt såg de västerländska väpnade styrkorna gradvis sina nära luftfartygssystem som härrör från det kalla kriget, såsom den fransk-franska Roland. Tyska, eller brittiska Rapier, drog sig ur tjänst, ibland för att ersättas med kortdistansflygplan mot luftfartyg som Mistral och Stinger. Men om dessa missiler verkligen ger ett engångsrespons för att engagera flygplan, å andra sidan erbjuder de inget avancerat detekteringssystem som möjliggör himmelövervakning och därför 360 ° skydd i alla väder, dag och natt. Dessutom visar de sig ofta ineffektiva mot de senaste lufthot som lätta drönare och herrelösa ammunition, och de ger inte tillräcklig reaktionskapacitet för att motverka kryssningsmissiler och raketer. I själva verket är de allra flesta europeiska landenheter idag utsatta för denna typ av attacker, vars effektivitet har demonstrerats under engagemang i Syrien, Libyen och särskilt i Nagorno-Karabakh 2020.

Som en del av moderniseringen av Bundeswehrs antiflygförsvarsförmåga, tyska armén, efter att Taktisches Luftverteidigungssystem-programmet, eller TLVS, ansågs vara för dyrt, meddelade det tyska försvarsdepartementet att man tänkt lansera ett program som var avsett att designa och producera ett nytt kortdistansskydd mot luftfartyg och drönare på europeisk nivå. Den har för avsikt att ersätta sina Ozelot-system, Weisel light trackers utrustade med 4 FIM-92 Stingers yt-till-luft-missiler, som idag är lika föråldrade som de är få i antal. Långväga luftförsvar kommer att anförtros den amerikanska Raytheon, som kommer att modernisera Patriot-systemen som redan är i bruk inom Bundeswehr, i syfte att ha full operativ kapacitet till 2030.

Ozelot News Defense | Tyskland | CIWS och SHORAD
Bundeswehr använder några Ozelot-system utrustade med fyra FIM-4 Stinger-missiler för att ge luftfartygsskydd för sina mobila enheter.

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Tyskland | CIWS och SHORAD

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

- Annons -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna