Att försvara Taiwan kommer att vara mycket svårt för USA enligt Rands simuleringar

Experterna från Tankesmedjan RAND Corporation, en av de äldsta och mest respekterade tankesmedjerna om strategiska frågor, avgav en slutlig dom efter upprepade gånger och i flera scenarier som förfalskade en hypotetisk Kinesiskt militärt ingripande för att återta Taiwan, och en lika hypotetisk amerikansk intervention för att förhindra dem. Enligt dem, chansen för framgång för de amerikanska och taiwanesiska styrkorna är minimala, eftersom kinesisk militärmakt idag nästan uteslutande är utformad för detta enda uppdrag. Samma experter tror också att förlusten av Taiwan kan ha extremt skadliga effekter på de allierade i USA i Stillahavsområdet och Indiska oceanen, med en möjlig dominoeffekt på de befintliga regionala allianserna, så att de hotar Washingtons position på världsscenen.

Efter att ha skickat krigsspel i ämnet till ett stort antal högre officerare har RAND Corporation: s militäraxperter inte längre några tvivel: i det nuvarande läget och på den befintliga maktbalansen skulle en kinesisk offensiv över Taiwan resultera i en mycket sannolik snabb seger för Peking. Inte bara skulle försvarsstyrkorna på den oberoende ön neutraliseras på några timmar av massiva strejker av ballistiska missiler, kryssningsmissiler och flygvapen från kontinenten, vilket eliminerade från de första minuterna av engagemanget nästan alla flygvapen och flottor som försvarade ö; men de närliggande amerikanska och allierade baserna, såsom Guam och Okinawa, skulle också drabbas så illa att de skulle förlora all operativ effektivitet. När det gäller ett hypotetiskt amerikanskt marint och amfibiskt flygvapen skulle det hållas utanför en säkerhetsperimeter som bildades av den kinesiska marinen och flygstyrkorna utan att kunna ingripa för att komma till Taipeis hjälp.

Typ 055 Nanchang Defense News | Militära allianser | Amfibiskt överfall
I händelse av en militärinvasion av Taiwan kommer kryssare av typ 55 av den kinesiska flottan, av vilka minst två nya enheter kommer att tas i bruk varje år under de kommande fem åren, att skapa en defensiv marinridå som hindrar den amerikanska flottan från att åta sig stödjande åtgärder till förmån för Taiwan.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Amfibiskt överfall

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna