Israel gör anspråk på attack mot iransk fraktfartyg MV Saviz som svar på iranska attacker

Den 25 mars slogs Lori, ett israeliskt flaggat containerfartyg, av en iransk missil i Arabiska havet och orsakade inga personskador eller dödsfall. Det är som svar på denna nya attack på sina handelsfartyg som den hebreiska staten organiserade attacken mot det iranska lastfartyget MV Saviz, ett fartyg som den amerikanska underrättelsetjänsten under flera månader identifierat som en marinhandlingsplattform för de iranska revolutionära vakterna. Enligt den information som New York Times förmedlat med hänvisning till en amerikansk tjänstemanskulle de israeliska tjänsterna ha placerat en maringruva under fartygets vattenlinje innan detonerade den kl. 7 lokal tid, inte utan att tidigare ha meddelat USA för att tillåta flygplanets Eisenhowers bärgningsgrupp att '' flytta sig bort från iranska betyg och därmed undvika alla vedergällningar med potentiellt dramatiska konsekvenser.

Denna episod markerar ett nytt steg i spänningen mellan Iran och dess grannar i Persiska viken, samtidigt som amerikaner och européer försöker få tillbaka Teheran inom ramen för Wienavtalen om det iranska kärnkraftsprogrammet. För den de facto allians som bildades runt Israel och Gulfmonarkiernaå andra sidan går den västerländska strategin emot deras förväntningar och tror att Wienavtalen bara försenar, utan att hindra, utvecklingen av det iranska militära kärnkraftsprogrammet. Långt ifrån att försöka lugna situationen för att attrahera de västerländska samtalarnas goda nådar, har de iranska myndigheterna å sin sida multiplicerat fientliga handlingar, direkt eller genom inblandade tjänstemän, mot de amerikanska styrkorna i Irak eller mot de saudiska intressen i slå igenom kungarikets oljeanläggningar igen med hjälp av drönare.

F15i israel försvarsnyheter | Saudiarabien | Förenade arabemiraten
Det israeliska flygvapnet har tränat i flera månader för att genomföra mycket långväga räder för att vid behov slå till iranska strategiska installationer kopplade till Teherans kärnkraftsprogram.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Actualités Défense | Arabie saoudite | Emirats Arabes Unis

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna