FCAS-programmet bryter spåret utan att lösa de grundläggande problemen

Efter flera veckor av psykodrama mot bakgrund av växande spänningar mellan Tyska industrikrav som Frankrike anser vara överdrivna, och de positioner som anses vara auktoritära för den franska industrin enligt Tyskland, har programmet Systeme de Combat Aérien du Futur, eller FCAS, som sammanför Frankrike, Tyskland och Spanien, uppenbarligen kommit fram ur spåret som han hade varit engagerad i månader, särskilt tack till ingripandet från den franska senaten och dess försvars- och utrikesutskott. Under en session som liknade parpsykoterapi kunde franska och tyska industriister tydligt uttrycka sina förväntningar, klagomål och oro, så att parterna kunde hitta en väg ut och presentera ett projekt i slutet av förra veckan. Samarbete kring NGF (Next Generation Fighter) pelare och Propulsion pelaren, de två stickpunkterna som blockerade programmet.

Arten av överenskommelsen mellan Dassault Aviation och Airbus Defence and Space angående NGF har ännu inte offentliggjorts. Vi vet därför inte om det kommer att finnas en enda demonstrator byggd av Dassault Aviation, eller två demonstratorer, en byggd i Frankrike, den andra i Tyskland av Airbus DS. Å andra sidan vet vi nu att det kommer att vara Safrans M88-motor, samma som driver Rafale, som kommer att utrusta denna demonstrator, och inte Rolls-Royce EJ200 som utvecklats tillsammans av tyska MTU, som föreslagits av Berlin och Madrid, trots det faktum att den väsentliga delen av motorn, nämligen elektroniken och delarna varma vid högt tryck, designades av det brittiska företaget. För framdrivningen av NGF etablerades principen för samriskföretaget mellan Safran och MTU, fransmännen tillverkade de varma delarna av motorn, tyskarna de kalla delarna. Men ger dessa avtal verkligen långsiktiga lösningar för att garantera programmets hållbarhet och effektivitet inför de många frågor som ställts under de senaste veckorna? Vi kan rimligen undra över detta...

Roder M88 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
NGF-demonstratorn kommer att drivas av Safrans M88-motor, som redan utrustar den Rafale.

LOGO meta defense 70 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna