Frankrike placerar sig vid sidan av Grekland under övningen Iniochos 2021

Sedan slutet av 80-talet har det grekiska flygvapnet organiserat varje år Iniochos träning, avsedda att förbättra interoperabiliteten mellan dess enheter och dess allierades. Men årets övning, utsedd Iniochos 2021, får en mycket större dimension än tidigare år, medan spänningarna mellan Ankara och Aten fortfarande är mycket höga. För de grekiska myndigheterna verkar denna övning därför vara ett sätt att samla sina närmaste allierade och visa sina turkiska motsvarigheter att Grekland, långt ifrån att vara isolerat, kan räkna med stöd från kraftfulla internationella partner om situationen försämrades i Egeiska havet.

Som ett resultat kom Atens allierade, ibland i kraft, för att delta i denna övning i år. USA, traditionella partners, skickade fyra F-16, samt ett tankflygplan och ett MALE Reaper drönarsystem. Spanien skickade en avdelning av F/A 18:or, Förenade Arabemiraten dess F16:or, Israel en avdelning av F15:or och F16:or, och Cypern sätter in en AW139-helikopter. Men det är den franska avdelningen som utan tvekan sätter sina spår, med inte mindre än 6 Rafale B/C och 5 Mirage 2000D från Air and Space Force, samt 5 Rafale M från Naval Aeronautics, det vill säga 16 stridsflygplan utplacerade samtidigt för en enda övning. En sådan insats hade inte observerats på många år i Frankrike.

ett plan rafale förbereder sig för att landa på hangarfartyget Charless de Gaulles däck den 9 maj 2019 i Indiska oceanen utanför Goas kust 6178270 Defense News | Militära allianser | Stridsflygplan
5 Rafale Marinen reste också till Grekland för övningen Iniochos 2021, även om Charle de Gaulle och dess Embarked Air Group för närvarande är på uppdrag.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna