Efter Taiwan försöker den kinesiska marinen att skrämma Japan

Det verkar tydligt att Peking verkar väldigt angelägen om att visa upp sin nyförvärvade marinmakt för sina grannar, och särskilt för dem som inte hämtar sig tillräckligt för att tillfredsställa ambitionerna för supermakten i Indo-Stillahavsområdet. Faktum är att efter att ha ökade antalet större sjöövningar nära ön Taiwan, är det nu Japans tur att dra nytta av den kinesiska flottans kraftutplacering, i detta fall med Liaoning hangarfartygsstrikegrupp distribuerar igen i Miyakosundet, och i utkanten av ön Diaoyu (kinesiskt namn) i Senkaku skärgård, som Peking bestrider som tillhörande Tokyo.

Denna kraftutplacering kommer när de japanska myndigheterna nyligen har intagit fastare positioner gentemot Peking i bemyndigande amerikanska styrkor att använda sina baser på japansk mark att ingripa till stöd för de taiwanesiska styrkorna i händelse av ett invasionförsök som leds av Folkets befrielsearmé. Hittills hade de japanska myndigheterna alltid följt en neutral politik gentemot Peking, baserad på de ömsesidigt fördelaktiga överenskommelserna om samutnyttjande av fiske- och gruvresurserna i Senkaku skärgård, som förhandlades fram på sin tid av Deng Xiaoping och japanska. Premiärminister Takeo Fukuda i slutet av 70-talet.

Deng xioping Takeo fukuda 1978 News Defense | Force Deployment - Återförsäkring | Militär träning och övningar
Trots vanliga påståenden på Senkakuöarna byggde Deng Xiaoping och premiärministern Takeo Fukuda en ömsesidigt fördelaktig förståelse för denna fråga 1978, som varade i många år, innan Pekings positioner härdades i början av 2000- och 2010-talet.

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Utplacering av styrkor - Återförsäkring | Militär träning och övningar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna