Det är inte förvånande att Berlin närmar sig förvärvet av amerikanska P8A Poseidon

p8 solnedgång poseidon

Frågad av en parlamentariker om utbyte av P3 Orion maritima patrullplan fortfarande i tjänst med de tyska styrkorna, förklarade representanten för försvarsministeriet vid förbundsdagen, Thomas Silberhorn, att ministeriet inte övervägde det franska erbjudandet om en interimistisk lösning baserad på lånet av fyra Atlantic 4-flygplan från den franska marinen som en lösning anpassad till de tyska väpnade styrkornas behov på detta område, medan förvärvet av 5 Boeing P8A Poseidon uppfyller den tyska generalstabens operativa förväntningar. Enligt honom skulle förhandlingarna om förvärvet av dessa flygplan, ett kontrakt värderat av American Foreign Military Sales till 1,77 miljarder dollar, kunna lyckas och ge upphov till undertecknandet av ordern i mitten av året.

Detta uttalande, även om det inte representerar ett definitivt beslut av de tyska myndigheterna i denna fråga, ger dock mycket starka indikationer på den nuvarande trenden i Berlin när det gäller detta program. För bortom de rent symboliska aspekterna när det gäller fransk-tyska samarbetet och de troliga effekterna av ett sådant beslut på framtiden för framtida Maritime Air Warfare System-programmet, eller MAWS, för att designa och bygga ersättaren för de franska och tyska sjöpatrullflygplanen 2035, baseras de tyska ståndpunkterna på en relativt objektiv bedömning av situationen, som inte var till förmån för den franska interimslösningen.

A320 NEO MPA maws e1585745638542
MAWS-programmet kommer utan tvekan att hotas av Tysklands förvärv av P8A Poseidon, men det är skillnaderna i tidtabeller mellan Frankrike och Tyskland när det gäller förnyelsen av Maritime Patrol-kapaciteten som väger mest för dess framtid.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer