För US Air Force är $ 130 miljoner RQ-4 Global Hawk drone föråldrad

Är de nuvarande manliga (Medium Altitude Long Endurance) och HALE (High Altitude Long Endurance) drönarna redan föråldrade för elektroniska underrättelsesuppdrag, även om många arméer knappt börjar omvandla till detta verktyg? Hur som helst är detta vad US Air Force tycks tänka, som som en del av förberedelsen av Pentagons 2022-budget begärde cocooning av dess HALE RQ-4 Global Hawk block 20 och block 30 drönare, dvs 24 flygplan, som vardera har kostat mer än 130 miljoner dollar för amerikanska skattebetalare, medan de bara har varit i tjänst sedan början av 2010-talet. representerar ett tillräckligt operativt intresse inför motståndare utrustade med luftfartygsförsvar och avancerad störningskapacitet, för att bara hålla de tio RQ-4 Block 40 levererade 2013, ett belopp som anses tillfredsställande för att säkerställa övervakning av områden med lägre intensitet.

Det är inte första gången som USAF försöker dra tillbaka sitt RQ-4 Global Hawk drönare av tjänsten. Så snart de togs i bruk 2012 begärde de senare redan sin kokosnöre och föredrog de möjligheter som U2 erbjuder inom ISR-underrättelsetjänsten. Ursprungligen skulle RQ-4 erbjuda ett ekonomiskt alternativ till U2 rekognoseringsflygplan konverterade för dessa uppdrag, även om den första flygningen med denna enhet går tillbaka till 1955. Men priset på drönaren har skjutit i höjden över tiden, som många amerikanska program som ägde rum mellan 1990 och 2020, från ett enhetspris uppskattat till $ 10 miljoner 1994, till 130 miljoner dollar 2013. Kostnaderna för underhåll och implementering följde samma kurva för att slutligen överstiga U2, även om avsaknaden av pilot gjorde flygplanet mindre effektivt för vissa uppdrag.

rq4 Global Hawk Defense News | Awacs och elektronisk krigföring | Stridsdrönare
Enhetspriset på RQ-4 Global Hawk ökade mellan 1994 och 2013 från $ 10 miljoner till $ 130 miljoner

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Awacs och elektronisk krigföring | Stridsdrönare

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna