Den amerikanska armén kommer att testa järnkupolen för att skydda dess utsatta infrastruktur

En av de viktigaste lärdomarna i kriget mellan de azeriska styrkorna och de armeniska styrkorna i Nagorno-Karabakh 2020, har varit den stora sårbarheten för kraftstödsplatser, såsom logistikzoner, kommandoposter och befästningar, för moderna artillerisystem i kombination med spaningsdronor. Och om det armeniska luftfartygsförsvaret lyckades hålla de azeriska fightersna på avstånd, var de mycket lediga inför de små rekognoseringsdronorna som riktade motståndarens artilleri. Utöver detta exempel utgör ökningen i räckvidd och noggrannhet hos moderna och framtida artillerisystem, vare sig konventionellt artilleri eller raketer, i kombination med de alltmer ankommande massiva drönare och kryssningsmissiler nu ett mycket stort hot mot allierade infrastrukturer som finns inom 100 km från linjen av engagemang. Men om det är möjligt att deportera, tack vare moderna kommunikationssystem, en del av kommandokedjan utanför denna dödliga zon, måste de logistiska stödpunkterna förbli nära de enheter som de ansvarar för.

Traditionellt skyddade den amerikanska armén sina logistik- och kommandosidor med hjälp av Patriot-luftfartygs- och anti-missilsystemet, såväl som att förlita sig på det amerikanska flygvapnets överlägsenhet och genom att hålla sig utanför det motsatta artilleriets räckvidd. Från och med nu är den här enheten inte längre tillräcklig, inför 2S35 Koalitsa-sv-vapen skjutskal mer än 40 km bort, Tornado-S-system med en räckvidd på 120 km, liksom genom spridning av drönare, vare sig spaning eller kamikaze, och som potentiellt kan utvecklas i svärmar. Detta är anledningen till att som en del av Indirekt brandskyddskapacitet eller IFPC-programmet, själv integrerad i superprogram BIG 6har den amerikanska armén åtagit sig att utrusta sig med ett anti-drönare och anti-missil-system som kan avlyssna murbruk och artilleri-skal, för att skydda sina platser och infrastrukturer placerade inom fiendens system.

2S35 Koalitsiya SV 152mm 1 Försvarsnyheter | Laservapen och riktad energi | Militär leveranskedja
Ryska 2S35 Koalitsiya-SV självgående pistol tillkännager prestanda som är lika med eller bättre än ERCA

Och det är i detta sammanhang som den amerikanska armén i slutet av april har startat en intensiv testfas av prototyperna som tävlar om detta IFPC-program på White Sands-serien i New Mexico. Två system motsätts i denna kategori, den berömda järnkupolen av den israeliska Rafael som är associerad med den amerikanska Raytheon med en version som heter Sky Hunter och potentiellt produceras lokalt, och ett system av American Dynetics som skulle vara, enligt Defensenews.com, baserat på Raytheons AIM-9X Sidewinder luft-till-luft-missil också. Det slutliga kontraktet skulle omfatta inte mindre än 400 lanseringssystem och det antal raketer som krävs för att implementera dem.

Senaste nyheterna i Israel ger naturligtvis Sky Hunter en allvarlig fördel härledd från Iron Dome, vilket har visat, vad som än sägs, anmärkningsvärda prestationer inför de mättande attacker som Hamas inlett de senaste dagarna. Inte bara visade Iron Dome en given effektivitet på nästan 95% för raketer som faktiskt riktade sig mot bebodda och potentiellt farliga områden, men systemet kunde avvisa attacker utformade och dimensionerade för att överträffa sina egna. För att vara helt tydlig tvekar det idag, bortsett från järnkupolen, något system som skulle ha kunnat göra detsamma på planeten, särskilt eftersom det visade en anmärkningsvärd tillförlitlighet under krisens längd, som var fallet under 2019 under den tidigare Hamasoffensiven.

Faktum är att Dynetics förslag kommer att ha svårt att etablera sig objektivt mot sin konkurrent, särskilt eftersom AIM-9X-missilen, den är mycket effektiv, kostar också mellan 4 och 6 gånger dyrare än Tamir som utrustar järnkupolen. Men den amerikanska arméns operativa sammanhang är långt ifrån att skydda israeliska städer från Hamas raketattacker. Dessutom kan det amerikanska erbjudandet baseras på två specifika tillgångar: för det första är skjuthöljet för AIM9X mer omfattande än Tamir, vilket gör det särskilt möjligt att fånga upp mål mycket snabbare och mer manövrerbart än det israeliska systemet inte kan, som förlitar sig på komplementariteten mellan Iron Dome, Arrow och David Sling-systemen för att täcka hela spektrumet från murbruk till ballistiska missiler. Faktum är att med Sidewinder skulle det amerikanska armésystemet mycket effektivt komplettera Patriot-systemet och THAAD: s anti-ballistiska system inför alla typer av hot, förutom ultralätta drönare.

Patriot Air and Missile Defence System Defense News | Laservapen och riktad energi | Militär leveranskedja
Patriot-systemet kommer att fortsätta att fungera som grundpelaren för US Army's Air Defense

För det andra, och till som det norska systemet NASAM, AIM9X som används för luftfartygsförsvar kan komma från lager av föråldrade missiler från US Air Force och US Navy. Faktum är att en luft-till-luft-missil, som ett flygplan, bara har en begränsad potential när det gäller antalet flygda timmar. Detta är anledningen till att stridsflygplan oftast använder träningsmissiler med endast sökande förutom stridsuppdrag. Utöver denna potential måste missilen totalrenoveras och byggas om, vilket kostar nästan lika mycket som att förvärva en ny missil. Men med ökande spänningar i världen, stridsuppdrag med väpnade missiler ökar orsakar snabbt slitage av ammunitionsbestånd. I detta sammanhang utgör överföringen av missiler i slutet av deras potential till landbaserade system en betydande fördel.

Låt oss också komma ihåg att den prioriterade axeln för den amerikanska armén inom skyddet mot luftfartyg, anti-drönare och C-RAM (Cruise-Roquette-Artillerie-Mortier) skydd kvarstår riktade energivapen, och i synnerhet laserprogrammen med hög energi, med programmen DE-SHORAD (direkt energi SHORAD) anti-drönare monterade på Stryker, och särskilt High Energy Laser eller HEL, som utvecklar en 300 kW laser som kan förstöra kryssningsmissiler, och som också tillhör IFPC-programmet. Målet för den amerikanska armén är att ha den första HEL som de första IFPC-missilsystemen som för närvarande testas vid slutet av året 2023, för att börja de första utplaceringarna från 2024. Komplementariteten mellan missilsystemen, HEL och Patriot kommer att erbjuda, vid denna tid ett mycket effektivt skydd för den amerikanska arméns platser och infrastrukturer inför många former av attacker.

HEL FTV Dynetcs Lockheed 100 KWh News Defense | Laservapen och riktad energi | Militär leveranskedja
IFPC-HEL-programmet designar en mobil högenergilaser med en effekt på 300 Kw som kan fånga och förstöra kryssningsmissiler

Faktum kvarstår att den amerikanska arméns moderniseringsprogram, inklusive de som tillhör BIG 6-superprogrammet, idag hotas av budgetmässiga skiljedomar som sannolikt kommer att vara ogynnsamma medan prioritet skulle ges till förnyelse av marina resurser och amerikanska flygbolag. Det är därför troligt att BIG 6 under de kommande åren kommer att amputeras av vissa grenar, medan Biden-administrationen verkar fast besluten att hålla försvarsbudgeten under kontroll. Vissa program, såsom FARA- och FLRAA-helikoptrarna på pelaren Futur Vertical Lift, och OMFV-programmet för att ersätta Bradleys, verkar för kritiska för att initiera eller till och med sakta ner. Detsamma gäller HEL-laserkomponenten i IFPC, riktade energivapen som anses vara strategiska av Pentagon. Faktum är att IFPC-Missiles-programmet nu utvecklas med ett svärd av Damocles som hänger över huvudet, och endast mycket uppmuntrande resultat och ett oåterkalleligt prestandaprisförhållande kommer att kunna garantera en viss hållbarhet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna