TOW, AT4, M4: den amerikanska armén kommer att stärka sin anti-tank eldkraft

Inför de ökade riskerna för så kallade högintensiva konflikter och möjligheten att möta motståndare utrustade med pansarfordon åtog sig den amerikanska armén att modernisera sin anti-tankarsenal, både inom handeldvapen som medelstort missiler. Idag använder de amerikanska styrkorna fem typer av antitankvapen: den lätta AT5-raketen och Carl Gustaf M4-rekylvapen med svenskt ursprung, FGM-148 Javelin infanterimissil, samt TOW-medellångraket och AGM-114 Hellfire tung missil för pansarfordon och beväpnade helikoptrar. För att modernisera denna flotta har den amerikanska armén åtagit sig att samtidigt utveckla en ny medelstor raket som kommer att efterträda TOW, och en lättstyrd missil avsedd att ersätta de ostyrda raketerna på AT4 och M4, för att öka deras räckvidd och precision, medan behålla huvudattributen för dessa vapensystem, nämligen deras användning av infanteriet, och en reducerad kostnad för användning.

Faktum är att om FGM-148 Javelin-missilen har varit mycket effektiv sedan den togs i bruk 1996, särskilt tack vare sin infraröda skjutning och glömma sökaren som tillät den att delta i mobila fordon upp till 2000 m bort, dess enhetspris på $ 80.000 är fortfarande mycket hög, med vetskap om att en amerikansk infanterist kostar mindre än 100.000 4 dollar per år för den amerikanska armén när det gäller utrustning. Hittills tillhandahölls anti-tank, men också anti-bunker, eldkraft från USA: s infanteri av AT8 anti-tank-raketkastare och dess ostyrda raket, vars massa på 1500 kg ammunition ingår och enhetspriset i storleksordningen $ 30 84 passade perfekt för det amerikanska infanteriets behov under de senaste 3 åren. Samtidigt förvärvade det Carl Gustaf 4 mm rekylvapen efter att de amerikanska specialstyrkorna uppskattat deras effektivitet i strid i Afghanistan. Utmärkt M11 och sedan M500 i sin senaste version, Carl Gustaf väger 350 kg, och kan också träffa fasta mål på 4 m, eller mobil på XNUMX m, tack vare dess ostyrda raketer som kan vara anti-rustning, fragmentering, termobar eller till och med rök , och enhetspriset motsvarar ATXNUMX.

Carl Gustaf M4 3 1180x786 1 Försvarsnyheter | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | FÖRENTA STATERNA
Carl Gustaf rekylfria pistol M4 såg sin vikt minskas till endast 7 kg utan ammunition tack vare användningen av titan och kompositmaterial. Den färdiga eldstationen väger bara 11 kg, knappt mer än en AT4

Återkomsten av risken för högintensivt engagemang och framstegen med vapensystem som producerats i Kina eller Ryssland ledde den amerikanska armén till att anse att engagemangsavståndet för dessa system nu var för lågt, även i en stadsmiljö. Detta är anledningen till att den svenska Saab och den amerikanska Raytheon fick mandat inom ramen för Rapid Innovation Funding eller RIF-enheten, att designa en ny lätt anti-tank-ammunition som skulle kunna ersätta AT4 och M4-raketerna, men med ett laserstyrsystem och en räckvidd utökad till 2000 m även mot rörliga mål, som ny lätt anti-tank missil Enforcer av Europeiska MBDA. Denna nya missil, utsedd Guided Multipurpose Munition, har testats framgångsrikt av tillverkare, både från en AT4-raket och Carl Gustaf M4, i november 2020, enligt ett gemensamt uttalande från Raytheon och Saab. Fem skott gjorde det således möjligt att validera systemets noggrannhet med avlägsna mål på 5 till 1500 m, och kapaciteten för förstörelse av militäravgiften, såväl mot förankrade och konkreta mål som mot ett pansarfordon.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna