Le Rafale skulle ha en bra position i Schweiz

Spänningar ökar i Helvetic Confederation när tillkännagivandet om valet av modell för stridsflygplan för utbyte av F / A 18 Hornets och F-5 Tiger, planerad till slutet av denna månad, närmar sig. Och enligt informationssidan lematin.ch, som är en av flaggskeppstitlarna för landets ledande pressgrupp, the Rafale skulle framstå som Berns favorit i denna mycket strategiska tävling för alla inblandade tillverkare. Enligt artikeln som publicerades idag skulle de schweiziska myndigheterna faktiskt föredra en europeisk lösning framför ett amerikanskt flygplan, både av politiska och operativa skäl, de två inblandade europeiska flygplanstillverkarna, Airbus Defence&Space och Eurofighter-konsortiet som presenterades av Berlin för Typhoon, och Dassault Aviation presenteras av Paris för Rafale, tillsammans med ett mer framgångsrikt industri- och säkerhetssamarbetspaket som är mer respekterande för schweiziska särdrag.

För lematin.ch tyder flera uppgifter på att det franska erbjudandet skulle gynnas av Bern, särskilt på grund av den större exponeringen av Rafale i presentationerna av försvarsministeriet, men också genom det val som meddelades för några månader sedan aven Thales Skyview-lösning att styra landets luftfartygsförsvar. Objektivt utgör dessa uppgifter inte formella indikationer på valet, men det verkar som om journalisten hade tillgång till inofficiella förtroende om ämnet. Annan information tyder dock på att Paris nu ser sitt erbjudande som en bra position i denna tävling.

Schweiziska flygvapnets F18 patrullerar i bergen i Alperna Defense News | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Den schweiziska tävlingen syftar till att ersätta schweiziska flygvapnet F / A 18 och F5

För det första, Dassault och teamet Rafale förblir mycket mobiliserade kring denna tävling, även om flera andra heta ämnen upptar dem. Sålunda, under en intervju som gavs till BFM Business Channel, indikerade Eric Trappier, VD för Dassault Aviation, att han hade för avsikt att spela in minst två nya beställningar i år, en av dem kommer från Indien, 'andra från ett andra ospecificerat land. Dessutom vet vi att diskussionerna har kommit mycket långt med Indonesien och att diskussioner pågår med andra länder, som Förenade Arabemiraten eller Irak. Men under de senaste åren har Dassault visat att man vet hur man koncentrerar sina ansträngningar på tävlingar och marknader med potential, och drar sig ur icke-öppna tävlingar, som i Kanada eller Belgien. Därför visar det faktum att den franska flygplanstillverkaren fortsätter sina ansträngningar och sitt engagemang i såväl Schweiz som i Finland att man tror fullt och fast på sina möjligheter.

För det andra och på ett mer subtilt sätt märker vi att Försvarsmakten inte har gjort det ännu ingen orderbestämning för flottan tillkännages om den 12 Rafales som kommer att förvärvas begagnat från Frankrike av Kroatien. Naturligtvis har kontraktet ännu inte officiellt undertecknats, men frånvaron av ett tillkännagivande på detta område verkar visa att Dassault och försvarsministeriet förväntar sig nya beställningar på kort sikt, vilket potentiellt kan skala upp produktionskedjan. Rafale under de kommande åren. För industrimannen är det faktiskt nödvändigt att jämna ut sin produktionskapacitet så gott som möjligt, vilket kan variera från 11 till 36 enheter per år för Merignacs löpande band, över tid, samtidigt som exportkundernas leveransscheman respekteras. Under dessa förhållanden kan det vara att föredra att skjuta upp utbytet av de 12 kroatiska flygplanen efter 2023/2024, det datum då de faktiskt kommer att tas från flygvapnets inventeringar, för att upprätthålla en stabil och optimerad produktion så länge som möjligt. , om möjligt även tills NGF-produktionen börjar.

Kom ihåg att de franska arméerna väntar på leverans av 28 Rafale F3R mellan 2022 och 2024, inklusive 27 för flyg- och rymdstyrkan och ett exempel för Naval Aeronautics, därtill den 12 Rafale förskjutning från den grekiska ordningenOch 30 F4-standardplan levereras mellan 2027 och 2029. Förutom dessa 70 flygplan måste Dassault också producera 30 nya Rafale för Egypten och 6 för Grekland, med en sannolik snabb expansion av 6 andra enheter. Därför de troliga orderna Indiska (36 enheter), Indonesiska (36 enheter) och eventuellt Schweiz (cirka 40 enheter) och Finska (56 enheter), bär i var och en av dem en mycket betydande dimensioneringseffekt, som måste integreras innan man lägger till belastning för utbyte av de 12 Rafale kroater. Det är därför troligt att dessa enheter, som naturligtvis kommer att ersättas för att följa formatet för vitboken 2013 och den strategiska granskningen 2017, kommer inte att beställas innan Dassault och den franska staten har en tydlig vision av lastplanen som ska komma, det vill säga efter 2022 och därför för den nuvarande domstolen, för en leverans som uppenbarligen inte kommer att ske före nästa programmering Lag, och kommer att göras direkt i F4.2-standarden.

verkstad Rafale 1 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
För Dassault som för den franska staten är det nu viktigt att optimera leveransschemat för Rafale produkter för att uppnå en så smidig industriell verksamhet som möjligt.

Det slutgiltiga valet av Bern skulle kunna göras den 23 juni enligt lematin.ch, och det råder ingen tvekan om att de 4 tillverkarna som fortfarande är igång alla är mobiliserade eftersom detta beslut kommer att bli avgörande. Således, för Boeing och dess F/A 18 E/F Super Hornet, skulle en schweizisk (eller finsk) order innebära att flygplanets produktionslinje bibehålls i ytterligare 2 år, medan den amerikanska flottan har beslutat att inte beställa något nya Super Hornets från och med nu. Detsamma gäller för Typhoon Europeiska, eftersom flygplanet inte längre kommer att beställas av London och förmodligen inte längre av Berlin utöver ersättningen av Tornado som tillkännagavs förra året. När det gäller F35A skulle detta vara ett viktigt kommersiellt argument i ett land känt för rigoriteten i sina urvalsprocesser, särskilt som det amerikanska flygvapnet fortsätter sin revolt för att minska volymen av flygplan som hon ska skaffa.

Pour le Rafale, skulle ett beslut till dess fördel från Bern också vara mer än strategiskt. Det skulle verkligen vara en första seger för det franska flygplanet över amerikanska F35A i en öppen tävling och inte påverkad av överväganden från Nato. Detta skulle också göra det möjligt för Dassault Aviation och franska BITD att utöka sina samarbeten med den schweiziska försvarsindustrin, särskilt eftersom det franska industriella kompensationserbjudandet noggrant har utvecklats för att vara hållbart och hållbart över tid. Slutligen skulle detta bekräfta attraktionskraften hos Rafale F4 idag, som ett ekonomiskt och effektivt alternativ till F35A, samtidigt som den utökar den installerade basen och därför minskar underhålls- och utvecklingskostnaderna över tiden. Dessutom, och indirekt, kan valet till förmån för det franska flygplanet påverka beslutet om det schweiziska luftvärnsförsvaret, för vilket den fransk-italienska SAMP/T Mamba konfronteras med den amerikanska Patriot. Allt som återstår att göra är att vänta på den officiella utnämningen av vinnaren inom 2 eller 3 veckor. Det är dock viktigt att vara försiktig med rykten och övertolkad information och framför allt att inte utropa seger för tidigt.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna