Vitryssland använder enligt uppgift syriska och irakiska migranter mot Litauen

Under flera år använde den turkiska presidenten RT Erdogan hotet att släppa migranter från Syrien, Irak och mer generellt, från hela Mellanöstern, mot de europeiska kusterna för att böja Bryssel och de europeiska kanslerierna. Denna strategi, som gjorde det möjligt för Ankara att förhandla om ett kompensationsavtal på 6 miljarder euro för att hålla dessa migranter på sin mark. Uppenbarligen har metoden emulerats sedan enligt den litauiska inrikesministern Agnė BilotaitėSkulle Minsk nu använda en liknande metod för att svara på europeiska sanktioner och i synnerhet det stöd som Litauen gav till vitryska motståndare i exil. Men där Erdogan svängde hotet från migranter som kom in i Turkiet utan godkännande av landets myndigheter att till stor del fly från striderna i Syrien, skulle den vitryska presidenten Alexander Lukashenko ha organiserat ett verkligt system för att sätta press på sin granne.

Som man lätt kan föreställa sig överväger inte de syriska och irakiska migranterna som är närvarande i de turkiska lägren eller runt Bagdad att gå till Vitryssland. Dessutom är tillgången till landet svår, utan gräns till Mellanöstern, varken till lands eller till sjöss. Enligt den litauiska pressen skulle dessa direkt "rekryteras" av vitryska agenter i Turkiet och Irak, i erbjuds en flygbiljett till Minsk, ett visum och löftet om att kunna korsa till Europa via den litauiska gränsen. När de väl är i den vitryska huvudstaden måste de vänta på en signal från myndigheterna som anger att mötesplatsen ska passera gränsen med hjälp av de vitryska gränsvakterna.

agne bilotaite litauen Nyheter Försvar | Belarus | Hybridkrig
Litauens inrikesminister Agne Bilotaite skyllde direkt Alexander Lukashenkos regim för att öka migrationspressen vid gränsen till de två länderna

För de vitryska myndigheterna har landets gränsbevakare helt enkelt instruerats att inte hindra "migranter" och människohandeln från att korsa till Litauen, som vedergällning för de sanktioner som européerna infört mot Alexander Lukashenkos regim. I själva verket är detta uppenbarligen en stor manipulation som syftar till att destabilisera en medlem av Nato och Europeiska unionen. Dessutom är det svårt att se hur en sådan mekanism kunde ha genomförts av Minsk utan stöd från andra makter, såsom Ryssland, Iran och Turkiet. Dessutom skulle verksamheten vara ekonomiskt lönsam för Alexander Lukashenko själv, som skulle äga flygbolaget som driver charterflyg från Bagdad och Istanbul, medan varje passagerare debiteras 1500 euro per flygning. Kom ihåg att ett returflyg Minsk-Istanbul erbjuds i genomsnitt mellan 300 och 600 € på reguljära linjer från Belavia eller Turkish Airlines.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Belarus | Hybridkrig

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna