Kommer Schweiz att välja F35 trots sig själv?

Dagarna går och är inte lika i Bern. Faktum är att medanförra veckan, det franska förslaget och planet Rafale verkade ha vunnit tävlingen för utbyte av F / A 18 Hornets och schweiziska F5 Tiger IIs, verkar de schweiziska medierna veta sedan början av veckan att nu, USA: s förslag och Lockheed-Martins F35A enligt uppgift nära vinnande anbud. Enligt de källor som citerats av både den skriftliga pressen och tv-nyheterna skulle detta förslag erbjuda ett "värde för pengarna" -kvot som "långt överstiger" andra konkurrenters. Men det ord som rapporterats av schweiziska journalister, liksom den radikala förändringen i hållning bara några dagar före det officiella tillkännagivandet, väcker frågor om uppföljningen av de händelser som ledde till denna situation.

I själva verket leder allt till, med beaktande av Bernes argument för valet av F35A, att Lockheed Martin skulle ha sänt ett sista minuten-erbjudande i slutet av förra veckan till de schweiziska myndigheterna med ansvar för genomföra denna anbudsinfordran. Det presenterade nyckelordet, "valuta för pengarna" av F35A, antyder att ett nytt priserbjudande skulle ha gjorts av Washington, i den utsträckning kvaliteten på F35A kan inte ha förändrats väsentligt de senaste dagarna. Följaktligen leder allt till att Lockheed-Martin-säljteamet och de amerikanska befullmäktigade teamen skulle ha lyckats föreslå ett strukturerat erbjudande för att exakt uppfylla kriterierna för anbudsinfordran, vilket ger det en betydande skillnad i förhållande till respekt för sina konkurrenter, till den grad att vissa journalister i Europa till och med undrar över respekten för konfidentialiteten för erbjudandena.

F35A USAF försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Lockheed-Martin har skickligt ersatt en del av flygtimmarna på den mycket dyra F35A med ett omfattande erbjudande om simulatorutbildning för att sänka priserna och uppfylla kriterierna för det schweiziska anbudet. Men är det effektivt för Försvaret av Confederation? Ingenting är mindre säkert ...

Denna (tillfälliga) slutsats verkar emellertid inte generera överväldigande entusiasm hos de schweiziska myndigheterna. Enligt de schweiziska medierna anser de nu att med tanke på klyftan mellan det amerikanska erbjudandet och dessa konkurrenters, skulle de inte ha "Andra val" än att välja F35A, ett ordval som är tungt meningsfullt i detta sammanhang, medan tidigare verkade preferensen för det franska erbjudandet tillfredsställa majoriteten av de ifrågasatta folket. Men allt hopp verkar inte förlorat för det franska planet, flera faktorer tyder på att Bern skulle tänka erbjuda Paris och Berlin kapacitet att svara på detta sista minuten amerikanska erbjudande.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna