Hypotesen om Dassault Falcon 10X för franska Patmar är mer än attraktiv

FalconX10 Dassault e1625663671920 Försvarsnyheter | Tyskland | Maritime Patrol Aviation

Under sin utfrågning av församlingskommittén vid nationalförsamlingen indikerade Joëlle Barre, delegationsvapnet, att efter order av 5 P8A Poseidon sjöpatrullflyg från Boeing av Tyskland för att ersätta några av sina utmattade Orion P3C, borde Frankrike återuppta utvärdera sitt deltagande i det fransk-tyska Maritime Airborne Warfare System, eller MAWS, som skulle låta de två länderna ersätta sina maritima patrullflygplan. Atlantique 2 och Orion år 2035, baserat på samarbete mellan Airbus och Thales. Och enligt webbplatsen latribune.fr kan det alternativ som valts av Paris baseras på det nya Falcon 10X långväga affärsflygplanet som för närvarande är under utveckling hos Dassault Aviation. Dessa meddelanden, och de diskretioner som samlats in av den alltid mycket välinformerade Michel Cabirol från latribune.fr, markera djupgående utveckling, både inom det fransk-tyska samarbetet inom försvarsindustrin, liksom i den framtida kapaciteten som marinen kommer att ha med avseende på sin maritima patrull, liksom med avseende på den roll som mycket väl kan spela framtiden Falcon 10X inom de franska flyg- och marinstyrkorna under de kommande åren. De erbjuder också lovande utsikter inom många områden, vare sig de är industriella, operativa och politiska.

För det första utgör detta meddelande av Joël Barre i många aspekter ett tydligt avbrott med den franska hållningen i sitt industriella samarbete med Tyskland i försvarsfrågor. Paris varnar inte bara för sitt mycket troliga tillbakadragande från MAWS-programmet på kort sikt, utan det gör det indirekt, exakt på samma sätt som det som tillämpades av Berlin om förvärvet av dess P8A, av vilka de franska myndigheterna informerades genom pressen. Detta markerar utan tvekan en viss form av upprymdhet och en märkbar djup irritation från de franska myndigheternas sida gentemot Tyskland, både med avseende på MAWS-programmet och de andra genomförda programmen. Således antydde Jöel Barre under samma utfrågning att Frankrike verkligen skulle ta initiativet att gå ensam framåt i Tiger 3-programmet som rör moderniseringen av Tiger-stridshelikoptrar, medan Tyskland i detta fall fortsätter att spela klockan, och att det hade också begärt Boeing och det amerikanska FMS för ett erbjudande om Apache AH-64E-helikoptrar, och detta även om det i dessa filer, felaktigheterna delas uppenbarligen och uppfattningarna skiljer sig åt beroende på om man är tysk eller fransk.

Tiger HADE mot MinDef News Defense | Tyskland | Maritime Patrol Aviation
Tiger 3, efterträdaren till Tigre HAD, kommer förmodligen att vara nästa program som Frankrike beslutar att genomföra utan Tyskland

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

– 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer

En tanke till "Dassault Falcon 10X-hypotesen för franska Patmar är mer än attraktiv"

  1. […] Franska Atlantique 2-flygplan under det kommande decenniet, det första baserat på den nya generationens Falcon10X affärsflygplan, och det andra baserat på en utveckling av civila transportflygplan A320Neo. Varje […]

Kommentarer är stängda.