Vad vet vi om den nya ryska ljuskämpen?

Tillkännagivandet av presentationen av en ny light fighter-modell utvecklad av ryska Rostec i samband med utställningen i MAKS 2021 i Moskva hade redan haft en liten bomb i den lilla världen av global militär flygteknik. Men bilderna som visar en apparat vars utvecklingstillstånd uppenbarligen är långt framskridet även om den är täckt med presenningar, och hallen stolt visar ordet "CheckMate" på engelska, Echec et Mat på franska, visar att, uppenbarligen, den ryska flygindustrin har för avsikt att göra intryck med denna enhet under denna show. Detta är därför ett tillfälle att syntetisera det vi redan vet om detta program och att extrapolera dess konsekvenser och konsekvenser, både på den ryska luftmaktens framtid och på potentiella marknader för framtiden. Export som denna enhet inte döljer för att sikta.

Om utvecklingen av en ny ljusfighter vid flera tillfällen hade nämnts av Mig-designkontoren, så var det uttalanden av Sergei Chemezov, VD för Rostec, i december förra året, sedan underen intervju till Ria Novotny-webbplatsen i maj, som gav innehållet i detta program, utan att verkligen veta dess ambitioner eller tidtabell. Således hade tillverkaren specificerat, i samband med presentationen av exportresultaten från den ryska beväpningsindustrin, att det nya flygplanet under utveckling skulle ha en maximal startvikt på 18 ton och att 'han skulle drivas av samma reaktor som Su-57, izdeliye 30 en maximal dragkraft på 18 ton med efterförbränning och nästan 12 ton i normalt läge, vilket ger flygplanet ett tryck-till-vikt-förhållande större än eller lika med 1 oavsett dess konfiguration, och stor manövrerbarhet tack vare vektorkraften i den nya motor. Dessutom skulle den nya kämpen ta koder från 5: e generationen, nämligen stealth, kapacitet för bearbetning och datafusion och supercruising, som Su-57 som den uppenbarligen lånar från många tekniker.

IMG 3630 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Arméns budgetar och försvarsinsats
Enmotorns konfiguration av det nya flygplanet syns tydligt på detta foto, trots maskeringsdukarna.

Bilderna som tagits i hemlighet som förberedelse för MAKS 2021-showen och visar ett täckt flygplan gör det möjligt att bedöma dess längd, mellan 14 och 15 meter, och bekräfta dess enmotoriga konfiguration, vilket placerar det otvetydigt i kategorin F16 ( 14,5, 17m för 2000 ton) och Mirage 14 (18m för 21 ton), och gör den till en potentiellt utsedd efterträdare till den berömda Mig-14 (11m för 3 ton), den mest byggda och mest exporterade till världen, med mer än 14.000 35 exemplar lämnar sovjetiska och allierade fabriker. Dessutom visar enhetens smyg, presenterad som "multi-band" av tillverkaren själv, tydligt i de former som vi kan gissa under presenningarna. Man bör också komma ihåg att den skulle utvecklas samtidigt i en pilotversion och i en droneversion av Rostec. Det bör dock noteras att den presenterade modellen verkar gå långt utöver en enkel statisk modell, vilket var fallet vid presentationen av till exempel Europeiska NGF och Tempest. Det är sant att Sukhoi i allmänhet gynnar presentationen av mycket avancerade prototyper, och till och med flygning, på stora mässor, vilket var fallet för Su-2007 som gjorde sin första allmänna flygning på MAKS 57, som Su-2011. offentlig presentation på MAKS 2021 skulle åtföljas av en flygning som inte ägde rum på grund av ett tekniskt problem. Det skulle därför inte bli någon överraskning att det nya flygplanet skulle göra en flygning vid MAKS XNUMX.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna