Den ryska CheckMate, ett kommersiellt och operativt hot för Europa

Retningskampanjen som föregick den officiella presentationen av den nya 5:e generationens lätta jaktplan från ryska Sukhoi hade skapat uppenbar spänning bland alla observatörer av den globala försvarsflygindustrin. De blev inte besvikna, eftersom tillkännagivandena från Sergeï Chemezov, VD för Rostec, var häpnadsväckande, och eftersom schackmatten, eftersom det verkar som att detta verkligen är dess operativa namn, är utformad för att påtvinga sig i luften såväl som i internationella tävlingar under de kommande åren. Och så länge som tillkännagivandena som gjordes i går i Moskva faktiskt förverkligas under testfasen som måste äga rum mellan 2023 och 2025 för att kunna tas i produktion från 2026, kan den nya Sukhoi-enheten mycket väl inte bara stärka avsevärt betydande inverkan på den ryska flygindustrin och potentiellt flygvapnen i många länder, men också drastiskt minska de potentiella marknaderna för europeiska flygplan som Rafale, den Typhoon och Gripen, på den internationella scenen.

Låt oss börja från början, nämligen den tillkännagivna föreställningen av Schackmatten. Kom ihåg att detta är tillkännagivanden och att allt detta måste bekräftas under försök och internationella tävlingar. Men med en maximal startvikt på 18 ton faller flygplanet i kategorin multifunktionella enmotoriga jaktplan, såsom F16, Gripen och Mirage 2000. Men dess räckvidd på 1400 km i smidig konfiguration ( och mycket mer med extra burkar), och dess bärkapacitet på mer än 7 ton, placerar den mer i kategorin medelstora jägare, som Rafale, den Typhoon, Super Hornet och F35A. Dess Izd-reaktor. 30 och producerar en dragkraft med efterförbränning på 18 ton och 12 ton torrt, kommer flygplanet permanent att ha ett potentiellt dragkrafts-viktförhållande större än eller lika med 1, precis som Su-57 från vilken det tar många teknologier, inklusive reaktor. Dess stealth-konfiguration är inte lika avancerad som den för den amerikanska F35, återigen som för Su-57, men förblir betydande, och enligt Rostec, skulle den ha utformats för att vara effektiv på flera frekvensband, och inte bara på banden X och S som Lockheed-Martin-planet. Observera att konfigurationen av den bakre svansen med svansar faktiskt erbjuder bättre smyg mot lågfrekventa radar, genom att reducera resonanseffekter.

sida håll chekmate Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Chekmaten har, precis som Su-57, två sidobunkrar under vingens topp, för att troligen ta emot en självförsvarmissil på kort avstånd.

Å andra sidan, och till skillnad från sina västerländska motsvarigheter, har Checkmate en vektorkraft som ger den betydande korta start- och landningsfunktioner, ett kriterium som blir allt viktigare när risken för hög intensitet ökar och att flygbaser kommer att säkert vara bland de prioriterade målen för det motsatta flygvapnet och artilleriet. Faktum är att enheten troligen kommer att härledas i en inbyggd marinversion med den mest intressanta operativa potentialen för hangarfartyg utan katapulter. Samma vektorkraft kommer att ge den stor smidighet, det räcker att observera flygdemonstrationerna av Su-57, som har samma konfiguration, för att övertygas, samtidigt som flygplanet når Mach 1.8 och för att upprätthålla supersonisk flygning över tiden, utan termen "super-cruise" används för allt detta under den officiella presentationen. Med detta sagt, med 12 ton torrkraft för en massa mindre än 18 ton, kan vi föreställa oss att denna kapacitet ligger inom räckhåll för schackmatten.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna