Pakistan har enligt uppgift beställt 36 J-10C-krigare från Peking

Det är klart att den första tas i bruk Rafale Indianer fortsätter att provocera fram anmärkningsvärda reaktioner vid landets gränser. Efter förstärkning av det kinesiska försvarssystemet nära Ladakh- och Doklam-platåernaoch en presskampanj som gränsar till löjligt för att presentera kinesiska planers överlägsenhet gentemot det nya indiska flygplanet är det Pakistans tur att svara, än en gång genom Peking. Enligt många pakistanska försvarsinriktade nyhetssidor har landet faktiskt formaliserat en order om att 36 J-10C-fighters med en reaktor ska ersätta sin vördnadsfulla Mirage III i attackuppdrag, och särskilt att motverka, fortfarande enligt dessa källor, hotet Rafale.

Ingen tidtabell eller officiell bekräftelse har ännu publicerats, och vi måste vara försiktiga med att detta meddelande är väsentligt, särskilt eftersom detta inte skulle vara första gången som de pakistanska försvarsmedierna skulle antända ogrundade rykten. Men det är också sant att ryktet under tidigare tillkännagivanden av denna typ väldigt snabbt tömdes, medan den här gången fortsätter och till och med ökar i intensitet. Dessutom, och trots mer än hedervärd prestanda av JF-17 lätt fighter tillverkad i samarbete med Beijing har enheten varken längden eller bärförmågan att effektivt stå emot Rafale.

800px Pakistans flygvapen FC 1 Xiao Long News Defense | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
Det pakistanska flygvapnet reder redan upp mer än 150 JF-17 Thunder tillsammans med deras F16, F5 och Mirage III / V. Trots sin högpresterande inbyggda elektronik och dess anmärkningsvärda egenskaper är enheten fortfarande begränsad i sin vapenbärande kapacitet, hälften av J-10C.

J-10C är den senaste och mest moderna versionen av J-10 fighter utvecklad av kinesiska Chengdu, som gjorde sin första flygning 1998, och som representerade det första moderna flygplanet med helt kinesisk faktura och ursprung för Pekingflygvapnet, efter en lång erfarenhet av flygplan härledda från sovjetiska modeller som J-8 härrörande från Mig-21 , J-11 för Su-27 och J-16 för Su-30. Om J-10 i sin konstruktionsfas och inom dess inbyggda elektronik gynnades mycket av stödet från västra italienska, israeliska och till och med franska försvarsföretag, fick den uppfattningen att det skulle vara en kopia av Lavy-prototypen Israel. är ogrundad, särskilt eftersom den aerodynamiska Delta-canards-arkitekturen i J10 härrör från flera kinesiska demonstranter före det israeliska flygplanet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna