Amerikanska marinen och kongressen deltar i en hård avvikelse över budgeten 2022

Att säga att den amerikanska marinen har kämpat för att definiera en industriell strategi de senaste åren vore en underdrift, eftersom svårigheterna och vändningarna har följt varandra på kort sikt. Det är sant att det på mindre än 24 månader har gått från ett mål på 355 fartyg år 2030 till målet om 500 fartyg år 2045 till att återgå till ett mål på 321 till 370 fartyg med besättning och besättning. 77 till 140 robotfartyg år 2050 när presentationen av den nya kapacitetsplanen för kongressen i juni 2021. Dessa oavbrutna variationer och den uppenbara bristen på synlighet som detta orsakar för krafterna som för industrialisterna, skapade en viss misstro, för att inte säga en viss misstro, hos de amerikanska senatorerna och representanterna. Och presentationen av budgeten för 2022, som endast omfattar åtta nya fartyg, men som förutspår att nästan 8 fartyg, inklusive 19 kryssare i Ticonderoga-klass och 7 ytterligare LCS, drar tillbaka, väckte starka reaktioner från den amerikanska lagstiftaren.

I synnerhet flera ämnen irriterade djupt ledamöterna i senatorkommittéerna och representanthuset, vilket skapade en grym uppgörelse mellan den amerikanska marinen och de amerikanska folkvalda. Således, om senatskommittén effektivt har validerat finansieringen av en andra Arleigh Burke Flight III -klassförstörare på budgeten 2022 som en del av de ytterligare förfrågningar som Pentagon riktade till kongressen, har de amerikanska senatorerna bestämt varnat de amiraler som stod inför att det var det senaste året gjorde de denna typ av träning. Om det är traditionellt att de amerikanska arméerna, utöver sina officiella begäran om finansiering inom ramen för Pentagon -budgeten, skickar förfrågningar om ytterligare finansiering för program som inte faller inom den fastställda budgetramen, verkar det som att USA nu Navy, liksom de andra amerikanska arméerna, förutse denna mekanism i sådan utsträckning att de använder den i en rondell för att finansiera program av första nödvändighet, vilket gör det möjligt att bevara finansiering inom den normala ramen för parallella program som inte skulle ha fått godkännande av kongressen.

Ticonderoga class cruiser News Defense | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militärt flygplanskonstruktion
Den amerikanska marinen kommer att dra tillbaka 7 kryssare i Ticonderoga-klass från tjänst år 2022, medan endast två förstörare av Arleigh Burke-klass kommer att gå i tjänst.

Det andra området med stark spänning var avsaknaden av order för nya F / A 18 E / F Super Hornet -krigare, medan US Navy: s tidigare planering var att beställa 36 nya stridsflygplan över budgetarna 2022, 2023. och 2024. Enligt den amerikanska marinen, är det att föredra att rikta dessa investeringar mot modernisering och rekapitalisering av Super Hornets som för närvarande finns i flottan för att föra dem till Block III, i avvaktan på att ersättaren F / A-XX tas i bruk inom ramen för NGAD Navy -programmet (annorlunda än NGAD Air Force -programmet), år 2030. Denna lösning skulle inte bara göra det möjligt att rikta mer finansiering till utvecklingen av NGAD -programmet, men också för att frigöra Boeing -produktionslinjen i St. Louis, Missouri, så att den kan påskynda moderniseringshastigheten för den nuvarande F / A 18 E / F. För de amerikanska senatorerna är dock övningen som den amerikanska marinen vill delta i särskilt riskfylld, särskilt eftersom den redan saknar cirka fyrtio stridsflygplan för normal drift på grund av bristen på tillgänglighet för F35C., Och att moderniseringen av F / A 18 Super Hornets kommer också att punktera en del av denna flotta.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna