Den amerikanska armén testar Stryker DE M-SHORAD beväpnad med en 50 Kw laser

Riktade energivapen, såsom hypersoniska vapen, utgör två absoluta tekniska prioriteringar för de amerikanska arméerna under de senaste åren i ett försök att ta till sig den tekniska dynamik som Peking och Moskva påtvingar. Medan hypersoniska program stöter på problem går US Army, US Navy och US Air Force-program för kortsiktig implementering av anti-drone, anti-flygplan och anti-missilsystem baserade på Directed energy-vapen framåt i enlighet med den mycket ambitiösa planering som Pentagon införde. Således meddelade den amerikanska armén förra veckan att en första engagemangstest "i stridsituation" hade genomförts tidigare på sommaren på Fort Sill -platsen i Oklahoma, med gemensam användning av två nya Stryker -pansarfordon som var och en är utrustade med ett 50 kW lasersystem.

Syftet med dessa tester, som de verkar ha uppfyllt Army Rapid Capabilities and Critical Technologies Office (RCCTO), och Air and Missile Defense Cross Functional Team, validerade användningen av Directed Energy-Maneuver Short-Range Air Defense, eller DE M-SHORAD, mot olika typer av hot inklusive raketer, artilleriskal och Mortier, konventionellt grupperade under förkortningen BAGGE. Dessa framgångar gör det möjligt för RCCTO att upprätthålla målet att leverera 4 DE M-SHORADs 2022 i form av en skyddstropp som är avsedd att validera dess operativa användning, men också att definiera utbildningsprotokoll för den personal som kommer att ansvara för att implementera dem . Kom ihåg att den amerikanska armén samtidigt utvecklar ett andra program som kallas Indirect Fires Protection Capability - High Energy Laser (IFPC -HEL) som består av en 300 Kw laser monterad på en lastbil, vars uppdrag kommer att vara att avlyssna kryssningsmissiler. , men också helikoptrar och tung ammunition, år 2024.

AV M SHORAD USARMY Defense News | Laservapen och riktad energi | Luftförsvar
DE M-SHORAD Stryker under testning i Fort Sill, Oklahoma. Lägg märke till värmeväxlingssystemen som leder fordonet och säger mycket om dess infraröda strålning.

Prestationen som uppnåtts kring DE M-SHORAD-programmet av RCCTO är anmärkningsvärd på mer än ett sätt. De lyckades inte bara kliva in på ett trångt fordon som Stryker en 50 Kw laser, 10 gånger kraftfullare än den tidigare testade modellen som bara kunde ta på sig lätta drönare, men de lyckades också lösa det tagiga problemet med energiförsörjningen i ett fordon åtminstone trångt, och inte avsett för det, och detta i en rekordperiod på bara 24 månader. Det amerikanska flygvapnet lämnas inte utanför, eftersom det började för några veckor sedan vindtunneltester av podden som rymmer en laser på "flera tiotals kilowatt" vid Aerodynamics Branch of Arnold Engineering Development Complex (AEDC) testcenter vid Arnold Air Force Base i Tennessee. Detta system, känt som Självskyddande hög energi laserdemonstrator, eller SHIELD, syftar till att producera en självförsvarspod av Hard-Kill av lasertyp för krigare som F-15, för att fånga upp och förstöra yt-till-luft- och luft-till-luft-missiler som riktar sig mot flygplanet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Laservapen och riktad energi | Luftvärnsförsvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

  1. […] De första operativa testerna av Guardian började i mitten av 2021 och hade, verkar det som, visat lovande resultat, till den grad att den amerikanska armén meddelade att de första testsystemen skulle levereras så snart som september 2022 vid Fort Sill , Oklahoma, att testas av operativa enheter. Det måste sägas att förväntningarna är höga inom amerikanska arméförband på den här typen av system, som är särskilt väl lämpade för att motverka hotet från lätta drönare i kategori 1, 2 eller 3, men även herrelös ammunition och i viss mån granatkastare och granater. raketer (vi talar då om C-RAM-systemet för Cruise-Racket Artillery and Mortar), ett område där den amerikanska armén, liksom de allra flesta västerländska landstyrkor, är särskilt dåligt utrustade, och detta trots ankomsten till förbanden av IM-SHORAD-systemet också monterat på Stryker pansarfordon och med en 30 mm kanon samt Stinger- och Hellfire-missiler för att utföra detta uppdrag. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna