DARPA är återigen intresserad av Ekranoplan

I september 2020 publicerade tre amerikanska officerare från US Navy och Marine Corps en flamboyant artikel på platsen för det mycket allvarliga US Naval Institute. Marinkapten Walker D. Mills, överstelöjtnant Phillips-Levine och US Navy Captain Joshua Taylor presenterade i själva verket en anmärkningsvärd analys av möjligheten för de amerikanska arméerna att utveckla och distribuera en flotta av Ekanoplan, även Wing in Ground-effekt eller WIG på andra sidan Atlanten, för att utveckla och stärka de strategiska transportförmågan hos amerikanska styrkor inför de utmaningar som den specifika geografin och det kinesiska nekandet av tillträde till Stilla havet innebär. Uppenbarligen har artikeln väckt ett verkligt intresse för Pentagon, sedan DARPA, byrån som ansvarar för de mest innovativa projekten inom det amerikanska försvarsdepartementet, just har publicerat. en begäran om information för att utforma denna typ av enhet.

En Ekranoplan är ett hybridfordon mellan ett fartyg och ett sjöflygplan (därav den fruktansvärda termen "navion" som ibland används i Frankrike), som använder markeffekten för att öka sitt lyft och erbjuder lastförmåga som är jämförbar med ett fartyg, vid jämförbara hastigheter till ett flygplan. Konkret arbetar WIG några tiotals meter över havets yta och kan bära mycket tunga laster på flera tusen ton för de största med hastigheter på 150 till 300 knop. Detta koncept utvecklades ursprungligen i Sovjetunionen av Sovjetunionen Central Hydrofoil Design Bureau, som experimenterade med flera modeller i Kaspiska havet redan på 60 -talet, till förvåning för amerikanska fotoanalytiker som inte kunde identifiera vad de såg. USA utvecklade också flera studier på detta område fram till slutet av det kalla kriget, till exempel Boeings projekt Pelican ULTRA (Ultra Large Transport Aircraft), som skulle kunna transportera 15.000 500 ton gods i 2000 km / h, eller tio gånger mer gods än det största flygplanet, tio gånger snabbare än det snabbaste transportfartyget. Tyvärr övergavs programmet i början av XNUMX -talet för att prioritera budgeten till USA: s intervention i Afghanistan och Irak.

Sovjetunionen utförde viktiga arbeten inom området markeffekter, inklusive ekranoplan Lun. Ryska ingenjörer har enligt uppgift åtagit sig sedan 2017 att utveckla en ny 600 ton maskin av denna typ, potentiellt beväpnad med missiler.

Den växande kraften hos det kinesiska hotet i Stilla havet och den ryska marinens återupplivning har uppenbarligen återupplivat intresset för detta koncept, särskilt eftersom den amerikanska strategiska transportförmågan idag är. Hui på lägsta, särskilt inom marinområdet. I Stilla havet skulle WIG vara en valfri lösning, inte bara för att tillgodose behoven för snabb insättning av amerikanska styrkor i en teater som kännetecknas av väldigt många öar på en enorm havsyta, utan också för att stå emot möjligheterna vid första strejker och förnekande av åtkomst av APL. Till skillnad från fartyg som kräver hamninfrastruktur och strategiska transportflygplan som kräver flygbanor, är WIG nöjda med begränsade lastnings- / lossningsinfrastrukturer som överfallsfartyg, särskilt på grund av deras mycket grunda djupgående en gång flytande. Men hamnar och flygplatser kommer sannolikt att vara de första målen för kinesiska kryssnings- och ballistiska missiler i händelse av en konflikt med USA och dess allierade. Kinesisk nekad åtkomst är framför allt utformad för att motverka fartyg och flygplan. Ekranoplan utvecklas dock mycket lägre än planen, i synnerhet transport, vilket gör den särskilt diskret för motståndarradarna, men också mycket snabbare än fartygen, vilket gör satellitigenkänningen inaktiv i transiteringsfaserna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Amfibieöverfall | Transport Flyg

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna