Kommer passiv upptäckt att tvinga sig själv i framtida militära engagemang?

Den systematiska eliminering av alla armeniska luftvärnsförsvar av de azeriska styrkorna var ett avgörande element i den bländande framgång som den senare uppnådde inför erfarna och välbeväpnade soldater under kriget. 2020-konflikt i Nagorno-Karabakh. För att uppnå detta hade Baku generalstab implementerat en strategi som var både enkel och mycket effektiv. Så snart ett luftvärnssystem aktiverade sin radar, detekterades och lokaliserades det av elektroniska detektionssystem som korsade slagfältet, varefter antingen målet förstördes av drönare eller vandrande ammunition om en elektronisk krigsförbandsenhet som kan störa fiendens brandkontroll fanns i närheten, antingen var den engagerad av azerisk artilleri, för samma resultat. Det är sant att de allra flesta systemen i tjänst inom de armeniska styrkorna som är sovjetiska eller ryska system som använder en strållinje, jammningen förenklades, särskilt eftersom azerierna själva använde likvärdiga system och därför visste vissa perfekt fungerande, såsom svagheter .

Svagheten i elektromagnetisk detektion

Faktum är att aktivering av aktiva detektionssystem, till exempel radar idag, innebär att ge motståndaren sin position och till och med mycket ofta hans exakta natur, långt utöver vad systemet själv kan upptäcka. Och ökningen av räckvidd, liksom inom räckvidd, för långtgående intelligenta ammunition, utgör nu ett mycket verkligt och omedelbart hot mot alla system som avger elektromagnetisk strålning på slagfältet, inklusive ljus under laserform. Moderna stridsstrategier och doktriner bygger dock just på perfekt kunskap om de element som finns, vilket kräver att ett nytt sätt att lokalisera och identifiera motståndaren, passiv upptäckt, gör det möjligt att upptäcka enheter. Och fiendens system utan att de är medvetna om den.

Nagorno Karabach förstörelse SAM analyserar försvar | Artilleri | Stridsflygplan
Inte tidigare hade de aktiverat sina radar än de armeniska luftvärnssystemen detekterades av ESM Azeri, sedan förstördes av det mest lämpliga systemet enligt situationen.

Denna princip är inte helt ny. I århundraden har arméerna utplacerade scoutbataljoner för att lära sig om de motsatta krafternas position och karaktär, med det primära målet att förbli diskret. Redan på 6 -talet f.Kr. skrev Sun Tzu ” Om du inte känner dig själv eller din motståndare kommer du att bli besegrad i varje strid.". Med tillkomsten av elektromagnetiska detektionssystem under andra världskriget dök också upp en ny detekteringsform, denna gång passiv, inledningsvis baserad på att hitta radioriktningar. Men i mer än 50 år kompenserade fördelarna med radarsystem i stor utsträckning de risker som är förknippade med den exakta placeringen av dessa detektionssystem, vilket leder till att de sprids på alla slagfält, antingen antenn eller land.

Sjökrigföring i framkant


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Artilleri | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna