På tröskeln till Zapad-2021 accelererar närmandet mellan Minsk och Moskva

Varje år organiserar de ryska väpnade styrkorna en stor övning som äger rum i början av september. Under en 4-årig cykel sker den växelvis i östra Ryssland (Vostok), centrala Ryssland (Tzentr), i Kaukasus (Kavkaz) och i den västra zonen (Zapad). Årets övning, Zapad-2021, vars kulminerande del kommer att äga rum från 10 till 16 september, kommer att äga rum i stor utsträckning i Vitryssland, liksom i utkanten av Sankt Petersburg och i Kalningrad-enklaven, och totalt kommer att mobilisera nästan 200.000 15.000 soldater och civila , även om antalet soldater som faktiskt används av Ryssland för denna övning i Vitryssland inte kommer att överstiga 2020 XNUMX. Till skillnad från tidigare år är dock denna övning en del av ett omfattande närmande mellan Minsk och Moskva, efter starka protester efter det mycket tveksamma valet av president Lukasjenko sommaren XNUMX, och de starka förtryckningarna av alla proteströrelser som följde.

På kvällen före valet, Vitrysslands president iscensatte ett försök till aggression från Ryssland om Vitryssland för att locka till sig västerlänningar, Alexandre Loukashenkp var tvungen att besluta att vädja till Moskva när strax efter dessa, dessutom präglade av många bedrägerier, var han tvungen att innehålla folkrörelsen som hotade att avskeda honom. Möjligheten var uppenbarligen för bra för Kreml att inte ta den, Vladimir Putin dolde aldrig sin avsikt att föra de två länderna närmare. Sedan dess har den vitryska presidenten mångdubbat störningar, förvirrat ett flygplan för att utmana en motståndare, multiplicerat politiska prövningar och gått så långt som inrätta ett nätverk av illegala migranter från Syrien och Irak i ett försök att destabilisera sina litauiska, lettiska och polska grannar. Vid flera tillfällen låtsades han också förutse ett NATO -angrepp mot Vitryssland, utan att detta knappast har väckt några känslor, varken i väst eller ens i Ryssland.

s 400 1191011 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Belarus
Vitryska militära myndigheter har nu i mer än 6 år hoppats på att få S-400-systemet för att stärka deras luftvärnsförmåga. Men Minsk hade aldrig möjlighet att finansiera de 450 miljoner dollar per batteri som systemet kostar

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Actualités Défense | Aviation de chasse | Biélorussie

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna