För chefen för den amerikanska jakten är mervärdet av femte generationen långt ifrån självklart

Med mer än 6000 timmar registrerade i sin loggbok Om F-15C, F-15E, F-16, F-35A och till och med F / A-18 under sin passage i Australien, general Mark D. Kelly, som Befäl över US Air Force Fighter, är det som vanligtvis kallas i denna miljö, "en mustasch". Faktum är att när han ger sin åsikt om prestanda för F-15EX efter att ha tagit kontroll över flygplanet är det relevant att vara uppmärksam på vad han har att säga. En ivrig anhängare av den nya Boeing -fightern inom det amerikanska flygvapnet, även när den senare var mer än ovillig att anlända, var polisen full av beröm för flygplanet, och desto mer. Att han tillbringade större delen av sin pilotkarriär vid kontrollerna av hans storebröder, F-15C för luftöverlägsenhet, och F-15E Strike Eagle för strejkuppdrag.

Eftersom han var en av få piloter som hade flugit med F-35A och F-15EX och kvalificerat sig för de två stridsflygarna, blev han naturligtvis tillfrågad om skillnaderna mellan de två flygplanen som enligt en av de närvarande journalisterna inte tillhör samma generation. "Vad pratar vi om exakt? Smyg, sensorer och datafusion, vapen, avionik? " frågade generalen journalisten, "för det råder ingen tvekan om att en fjärde generationens avoin som kommer att ha mottagit (som F-4EX) sensorerna, avioniken och vapnen från den femte generationen, kommer att ge mycket stort operativt mervärde mot sina motståndare" . Och att komma ihåg detF-15EX var en del av 4 + 1-flygplansmodellerna, med F-35A, ersättaren för F-22 från NGAD-programmet, F-16 (och dess möjlig ersättning också från NGAD -programmet) och A-10, som kommer att utgöra US Air Force: s jaktflotta 2030.

NGAD Skärmdump Nyheter Försvar | Militära allianser | Stridsflygplan
För att klara ökningen av kinesisk makt vet det amerikanska flygvapnet att det snabbt måste skaffa sig nya operativa förmågor.

Faktum är att själva definitionen av ett femte generationens flygplan är minst sagt oprecis. Ursprungligen var detta en klassificering som betecknar F-5 och dess innovativa förmågor, nämligen stealth med flera aspekter, supercruising eller förmågan att upprätthålla supersonisk flygning utan att använda efterbrännare, hypermanövrerbarhet och avancerad datadetektering och fusionskapacitet. Men med ankomsten av F-22, som inte kunde vara annat än arketypen för 35: e generationen, var det nödvändigt att ändra denna definition, eftersom om enheten verkligen var smygande, men inte på ett mångsidigt sätt, var det inte var varken supermanöver, tvärtom, eller utrustad med superkryssning, till och med kämpar för att behålla supersonisk flygning på full nivå efterbränning utan att snabbt försämra dess antiradarbeläggning. Från och med då blev 5: e generationen ett slags abstrakt koncept där endast nyligen utformade enheter, utrustade med ett minimum av smyg, och moderna sensorer kom in. Så här framträdde Su-5 och J-57, även betecknade femte generationen, eftersom de mer eller mindre uppfyller dessa kriterier. Men för många var den enkla beteckningen på femte generationens enhet tillräckligt för att visa dess absoluta överlägsenhet gentemot äldre enheter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna